Jelenlegi hely

Több évtizedes elmélet igazolódott be az autizmusról

A Cambridge-i Egyetem és a dán Állami Serum Intézet kutatói kiderítették, hogy a genetika mellett mi az a másik faktor, ami még döntően beleszól az autizmus spektrumzavar kialakulásába – meglepő módon még mindig nem a védőoltások, hanem a magzatfejlődés alatt a magzatot ért szteroid nemi hormonok a sorsdöntők. Ezzel egy húszéves elmélet igazolódott be az autizmus kialakulásának egyik okáról, olvasható egy sajtóközleményben.

A Molecular Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint most először vizsgálták az ösztrogén nevű nemi hormon szerepét a zavar kialakulásában. Ugyanez a kutatócsapat még 2015-ben négy prenatális szteroidhormon mennyiségét mérte meg a kutatásban résztvevő szülők magzatvizéből, közülük kettő úgynevezett androgénét is, és kimutatták, hogy magasabb volt az arányuk azoknál a terhességeknél, ahonnan autizmus spektrumzavaros fiúgyermek született. Ezek az androgének egyébként is nagyobb mennyiségben vannak jelen a fiú magzatokban, mint a lányokban, ez magyarázhatja, hogy arányosan miért van több autista fiú, mint lány.

Most ugyanez a kutatócsoport megvizsgálta a 2015-ös, köztük később 98 autizmus spektrumzavaros babát szülő kísérleti alany magzatvizét újra, de most az ösztrogén nevű szteroid nemi hormonra szűrt. Ez azért fontos, mert a korábban vizsgált hormonok jó része is közvetlenül átalakul ösztrogénné. Az ösztrogén szintje sokkal magasabb volt azoknál az anyáknál a magzatvízben, akik autista gyereknek adtak életet, mint a 177 egészséges babát szülő nők esetében.

A magas ösztrogénszint még pontosabban jósolta meg az autizmus kialakulását, mint a korábban vizsgált magas androgén hormonszint.

A kutatók szerint ez azért fontos felfedezés, mert így sikerült megállapítani az autizmus spektrumzavar kialakulásának másik fontos okát: az első számú tényező nyilvánvalóan a genetika, de ezután a magzatvízben található hormonok mennyisége és aránya is rengeteget számíthat. Valószínűleg ezek a hormonok lépnek kölcsönhatásba a hajlamosító génekkel.

A kutatás következő állomása az lesz, hogy megállapítsák, honnan jönnek a szóban forgó hormonok: a babától, az anyától, vagy a méhlepényből. A kutatók szeretnék azt is megérteni, hogy ugyanezek a folyamatok játszódnak-e le az autizmus spektrumzavarban szenvedő lány babáknál is.

Forrás: https://24.hu/tudomany/2019/08/06/autizmus-hormonok-elmelet-osztrogen/?fbclid=IwAR3unBDhPndWGjHRNoY1iRHh0VTozFBEMLoUuC9TtHRDwK5NJmadNZ6B_aU 

Fotó: iStock

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára…

Az első itthoni vakációs nap margójára…

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Vajon ez kinek a kedvence? Nem árulom el, de szerintem ő bevallja. "Csináltam lencsesalit." "Jöhet!"
Ugrás az oldal tetejére