Jelenlegi hely

Három aprósüti, ami nélkül nincs karácsony

Áfonyás keksz, diós isler és vaníliás kifli - sok család karácsonyi sütikínálatában szerepel, más-más családi recept alapján. Közös bennük, hogy jó pár nappal előre elkészíthetjük, sokáig eláll és gasztroajándékba is adhatjuk bármelyiket. 

Áfonyás keksz
Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg margarin
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tk. vanília aroma
  • 1 tojás
  • 10 dkg aszalt vörösáfonya 
  • sütipecsét (de anélkül is jó)

A szobahőmérsékletű vajat és margarint kézzel összedolgozunk a liszttel, porcukorral, tojással, citromhéjjal, vanília aromával és az apróra összevágott vörösáfonyával. Sütőpor nem kell bele, ne felejtsük el, most kekszet sütünk, nem sütit. 
Ezután betesszük legolább egy órára a hűtőszekrénybe, hogy a vaj és margarin megdermedjen kicsit, különben nagyon ragadni fog a nyújtásnál. 

Miután kivettük a hűtőből a tésztát, előmelegíthetjük a sütőt, 150 fokra. Jöhet a nyújtás (én két sütőpapír között nyújottam, amit kicsit megliszteztem), kb. 4-5 mm vastagságúra. Lisztbe mártott, kör alakú formával kiszúrjuk a tésztát és rányomjuk finoman, de határozottan a sütipecsétet.
Mikor felszedjük a tésztát, késsel nyúljunk alá, hogy szépen feljöjjön és a sütipecsét formája is megmaradjon. 

Sütőpapírra helyezzük és a 150 fokos sütőben süssük 10-15 percig, de mindenképpen legyünk a közelben és gyakorta nézegessük. Akkor jó, ha a széle picit színes lesz. Ebből a mennyiségből 25 db áfonyás keksz lett.
Adhatják becsomagolva a gyerekek ajándékba a Nagyinak, tesóknak. Én most sulis adventi vásárra vittem őket.


Diós isler
Hozzávalók: 

  • 30 dkg liszt, 
  • 16 dkg porcukor
  • 16 dkg darált dió
  • 30 dkg margarin
  • 2 tk. fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag Dr. Oetker ét tortabevonó

A hozzávalókat összegyúrjuk és 2-3 óróra hűtőbe tesszük, mert a kezünk melegétől meglágyul a margarin, ezért meg kell dermednie.
Amikor már hideg a tésztánk, lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki a tésztából. Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar lágyul és olyankor nagyon ragad.

Sütőpapírra tesszük és előmelegített, 180 fokos sütőben sütjük 10-12 percig. Nézegessük és ha a széle picit elszíneződik, ki is vehetjük. Vigyázzunk, mert nagyon hamar túl tud sülni. 
Ebből a mennyiségből 28 db isler lett. 

Amikor kihűlt a sütink, két korongot összeragasztunk baracklekvárral. Akkor kenjük meg olvasztott csokival, amikor már nem csúszkál egymáson a két korong, tehát a lekvártól jól összeragadtak.


Diós vaníliás kifli
Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg dió
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg margarin
  • + 10 dkg vaníliás porcukor a hempergetéshez

A margarint habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet, diót, vaníliás cukrot is. Ebből a tésztából kis rudakat formázunk, kicsit a végüket kifli formájúra hajlítjuk és sütőpapírra fektetjük. 160 fokos, előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük és még forrón a vaníliás cukorba forgatjuk.

 

Jó étvágyat!

Monorimami