Jelenlegi hely

Kedvenc karácsonyi süteményünk a mézes béles

A Nők Lapjában megjelent receptek alkotják a család szakácskönyvét, amit 1981 óta olyan sokszor lapoztam már, hogy magától kinyílik ha kézbe veszem. A mézes bélest nem csak karácsonykor készítem, mert mindenki imádja és nagyon sokáig eláll frissen ez a különleges és nem drága sütemény. Bátran kezdjen hozzá mindenki. Nem a legkönnyebb fokozat, de érdemes egy kis időt szánni az elkészítésére.

A mézes béles kb. 2 óra alatt készül el, ebből fél óra előkészítés és fél óra pihentetés, majd négy lapot sütünk 10-15 percenként. Mielőtt elkezded, a krémhez szükséges vajat, tejet, tojást legalább egy órával előbb vedd ki hűtőből.

Hozzávalók

Tésztához: 45 dkg liszt, 4 dkg vaj vagy 3 dkg zsír, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál méz, 2,5 evőkanál tej (lehet kókusztej is), 1 tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna,

A tojást összakeverjük a zsiradékkal, a szódabikarbónával, a mézzel és a tejjel, meg a cukorral.
 

      

Gőz fölött sűrűre főzzük.

      


Még melegen belekeverjük a lisztet és összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük.


Közben készítsük el a krémet. 2 dl tejből és 3 kanál búzadarából főzzünk sűrű tejbegrizt. 20 dgk puha vajat és 20 dgk porcukrot habosra keverünk.
Amikor a tejbegríz kihűlt, összekeverjük a vajas cukorral és egy csomag vaníliás cukorral.

            

 

A mézes tésztát négy részre osztjuk, és 1-2 mm vastag lapokat nyújtunk belőlül.

180 fokon halvány barnára sütjük a lapokat.

Amikor a lapok kihűltek, kezdhetjük a rétegezést. Az első lapra kenjük a tejbegrízes krém felét. Következik a második lap.

Savanykás gyümölcs lekvárt kell rá kenni. Lehet keverni is, én 1/3 áfolya és 2/3 cseresznye lekvár keverékét használom. Aztán jöhet a harmadik lap. Erre kenjük a maradék tejbegrízes krémet, A negyedik lappal lefedjük.



Most következik a nyomtatás.
A lapok tetejére helyezzünk súlyokat. Lehet könyveket rakni, egymásra halmozva.
Vigyázzunk, hogy a teteje szép egyenes legyen a süteménynek.



Egy két napig nyomtatjuk, és ezalatt a mézes lapok beszívják a krémeket és a lekvárt. Finom puhák lesznek a lapok és kellemesen összeérnek az ízek. Csokoládémáz kerül a tetejére.

+

Gőz fölött olvasszuk fel a tortabevonó csokoládét. Tegyünk bele egy kiskanál zsírt is, mert attól szép fénye lesz a máznak, illetve könnyebben szeletelhető a sütemény.

Jó sütögetést és jó étvágyat kíván az Imami csapata!


 

Készítette: Miskolcimami - Juli Mami