Jelenlegi hely

Ne tudj mindent jobban! - Praktikus tippek nagyszülőknek

A két generációnak szüksége van egymásra. Ha megfogadjuk Márti tanácsait, akkor a nagyszülőknek, az unokáknak és a szülőknek is felhőtlen, szép napjai lesznek!

Előző cikkünkben arról volt szó, hogyan kérjünk segítséget szülőként a nagyiktól, hogy mindenkinek gondtalan legyen a nyár. A gyerekek, unokák, ne legyenek „áldozatai” az esetleges anyós-meny viszálynak. Ne felejtsük el, hogy mindig lehet és érdemes a jobb kapcsolatért dolgozni! Most a nagyszülőknek szeretnénk segíteni néhány tippel.

Mari, a friss nyugdíjas nagymama fitt, sok szabadideje van, szeretne több időt tölteni az unokáival. Úgy érzi, segítene a fiatal szülőknek, azzal, ha időnként vigyázna az unokákra. Sajnos a menye, Judit és közte nincs elásva a csatabárd. Sajnos nincsen ötlete, hogyan lehetne javítani a helyzeten. 

Pedig nagyon is érzi, hogy mennyire szükségük van az unokáinak a nagyszülőkre és a nagyszülőknek az unokákra.

Néhány egyszerű gondolat, amit érdemes megfontolni

1. A két generációnak szüksége van egymásra

Erről sokunknak van nagyon szép emléke. Hiszen még felnőttkorunkban is meséljük, hogy milyen jó volt a nagyszüleinkkel együtt horgászni, horgolni, főzni tanulni.... Milyen volt a nagyi barackos gombóca, amit mákkal ettünk.

2. A családi  szerepek tanulhatók, rajtunk is múlik, hogy milyen nagyszülők, anyósok, menyek, vejek leszünk

Mindig van lehetőség a fejlődésre, változtatásra. Ne a másikra várjunk, hanem tegyük bele a kapcsolatba a mi részünket, és vállaljuk a mi a felelősségünket.

3. Nem biztos, hogy nagy barátságban leszel a menyeddel, vejeddel (anyósoddal), de vannak olyan praktikák, amiket elsajátítva korrekt együttműködést tudtok kialakítani

Könnyű belátni, hogy erre mind a három generációnak szüksége van. Néha érzelmileg nehéz jó kapcsolatban lenni (ezer oka lehet ennek), ne erőltesd. Elégedj meg az „elég jó” címmel.

4. Más családok, más értékekkel

Ne felejtsd el újra és újra tudatosítani, hogy a fiatal családok élete nem a nem a te élted! Nem biztos, hogy mindent úgy és akkor tesznek vagy nem tesznek, ahogy azt Te azt elképzelted. Akkor leszel igazán boldog, ha boldognak látod gyermekedet és családját. 

Van már annyi élettapasztalatod, hogy pontosan tudod: a boldogsághoz: szabad, szeretetteljes kapcsolatokra is szükség van.

5. Figyelj magadra!

Neked mire van szükséged, mikor érzed igazán jól magadat a bőrödben. És higgy abban, hogy ezért Te tudsz is tenni. Arra és akkor mondj igent, amit jó szívvel tudsz vállalni. Tudod, a nemek hitelesítik az igeneket. Éppen ezért ne vállald túl magad! 

Legyen az együtt töltött idő öröm. Teljesen természetes, az is, hogy elfáradunk.

6. Figyelje az unokák igényeire is!

Szervezz olyan programokat, amik az unokák életkorának és érdeklődésének megfelelnek. Hidd el, hogy nem az extra programoktól fogják jól érezni magukat, hanem a szeretetteljes figyelemtől. Ez persze nem azt jelenti, azt, hogy ne legyenek extra nagyis programok. De ezek ne arról szóljanak, hogy túllicitálod a fiatalokat. Bezzeg tőled mi mindent kapnak a gyerekek.

7. Figyelj a használati utasításokra!

A szülők ismerik legjobban a gyerekeiket, kérj - a számukra fontos dolgokhoz - pontos használati utasítást. Mennyi alvásra van szükségük, mit szeretnek, mit nem esznek meg?

8. Figyelj a szülőkre!

Abban és, akkor segíts, amiben segítséget kérnek! Ne felejtsd el, hogy ők a szülők, ők felelősek a gyermekeikért. Bízz a fiatalokban, hogy ők is  kompetensek a saját életükben! Támogasd őket ebben az érzésben.

9. Ne kritizálj!

Miért nem lehet egy dolgot sokféle módon csinálni? Fontos, hogy az unokáknak ne tégy sértő, bántó megjegyzéseket a szüleikre.

10. Ne tudj mindent jobban!

Az természetes, hogy hatalmas tapasztalatod van arról, hogyan miként működik a család. Miért gondolod, hogy te tudod a legjobb megoldást? Érdemes a saját érzéseidet figyelni, mit miért mondasz, teszel?

+1. Lazíts!

Sem neked, sem a menyednek, vejednek, sem pedig az unokáidnak nem kell tökéletesnek lennie. Elég, ha jó vagy!

Te mivel egészítenéd ki a jó tanácsokat?

Nagyon szép együtt töltött napokat kívánok!

 

Szerző: Süttő Márta 
mentálhigiénés szakember
www.suttomarta.hu

- Budapestimami -