Jelenlegi hely

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 1.

A következő hetekben (hónapokban?) igyekszem a saját tapasztalataimat, ötleteimet megosztani veletek, hogy mi hogyan éljük meg a be/elzártságot három gyerekkel.

2020. március 14. 

Este bejelentették az óvodák és bölcsődék bezárását

Éjszaka csak ekörül forogtak a gondolataim. Mit és hogyan fogunk csinálni? És a legfontosabb, hogyan mondjuk el a gyerekeknek, hogy meg is értsék, hogy komoly a helyzet, de ne essenek kétségbe?

Reggeli közben elmondtuk, hogy hétfőtől nincs suli, de tanulni kell majd. Mostanában nem nagyon megyünk sehova és nem fogadunk barátokat sem. Várakozásaimhoz képest jól vették a hírt. Első körben. Aztán – főleg a 12 éves – feldolgozta a hallottakat, kérdezett is:
- Barátnők sem jöhetnek át?
- Mi lesz a hétvégi bandázással?
- A jövőheti nagy családi rendezvénnyel?
- Moziba, shoppingolni mehetünk?
- Mi lesz a tavaszi szüneti kirándulással?

Na, igen, ezeknek most mind reszeltek. Nem lehet könnyű ezeket a dolgokat elengedni. Azért az első nap gyakorlati oldala ennél jóval egyszerűbb volt.

Reggeli után a szokásos gyors rendrakás, ebédfőzés. (Te jó ég! A következő hetekben minden nap 5(!) emberre kell főznöm!!! Ilyenkor jön csak rá az ember lánya, hogy mekkora könnyebbség, ha a gyerekek a suliban esznek. Még akkor is, ha a legkisebbnek így is főztem naponta.)

A kezdeti időszak legnehezebb része:
Rájönni, hogy a sokszor természetesnek vett dolgok valójában kiváltságok. Hogy nemcsak a nem-szeretem-iskola nincs, hanem nincs sok más nagyon-szeretem dolog sem. Mégis azt hiszem, hogy egy különleges lehetőséget kaptunk. Lehetőséget, hogy felfedezzük újra önmagunkat és rejtett képességeinket, családtagjainkat és kapcsolatainkat.
Használjuk ezt a lehetőséget okosan!

2020. március 15.

Biztos ti is észrevettétek már magatokon, ha nincs iskola/munka, a napok hajlamosak csak úgy telni

Nyáron, iskolai szünetekben az ember hajlamos leengedni, napirend nélkül élni. Azt hiszem ez az egyik legnagyobb kihívása a mostani időszaknak.

Minden nap tartsuk magunkat valamilyen szilárd napirendhez, amely valamelyest hasonlít a megszokott hétköznapokhoz.
Hogy mire is gondolok pontosan?

Délelőtt, mikor feltettem a nagy kérdést a csemetéknek, hogy kinek mi a házi és hogyan is áll vele, úgy nézték rám, mint egy hibbantra! - De hát holnap nincs is iskola!?!! Nincs. De mégis van.

Felelősség, tanulás az van továbbra is! Szóval nagy dirrel-durral, de azért csak megcsináltuk a leckét. Nálunk a délután egy része a konyhában telt.alácsot sütöttünk. Nem lett a legszebb, de a gyerekeknek nagyon ízlett!
Holnap hétfő!!!!

2020. március 16.

Hivatalosan is elkezdődött az első hét otthon

A mai reggel nem a kapkodásról, a rohanástól, az utolsó pillanatban eszembe jutott iskolai dolgokról szólt. Nem volt kiabálás, se otthon maradt tesi cucc, se nem-szeretem uzsonna. Nyugalom volt. A gyerekek felkeltek, összeszedték magukat és együtt próbáltuk kitalálni, hogyan tovább.

Összeírtuk, mik azok a dolgok, amiket meg lehet majd csinálni a következő hetekben, amíg itthon vagyunk, azok közül a dolgok közül, amiket már nagyon rég óta halogatunk. Sok-sok dolog került fel a listára.

Volt a listán minden:
- Nagytakarítás - olyan alaposan, ahogy csak festés vagy költözés idején! Mindenhol! Minden szekrényben!!! - ez az egy program önmagában eltarthat egy hétig!
- Ruhák szelektálása.
- Virágok átültetése nagyobb cserepekbe - némelyikre nagyon ráfér már.
- Játékok kiválogatása - tapasztalom szerint ez azzal is jár, hogy ilyenkor újra felfedezik őket, tehát régi-új játékokkal való játszással is bővül a lista.
- Sütni, főzni - otthoni alapanyagból - a gyerkőccel. Most van idő a lassabb tempóra is és a konyha takarítására is! Esetleg kicsit nagyobb gyereket hagyhatunk önállóan is kísérletezni! Azért fél szemünket rajta tartva!!!!
- Tornázni! Akar közösen is! Itt az ideje visszaidézni a régi tv tornák korát, amikor együtt formázott a család. A gyerek letudja a tesi órát és anyunak (és apának) sem árt meg a mozgás!
- Kreativkodni! Hála az internetnek és a meglévő valamint a helyzetre tekintettel frissen alakult csoportoknak száz és száz ötlet közül válogathatunk, amihez nem kell kreatív boltba rohanni, hanem otthoni alapanyag is felhasználhatók!
- Környezettudatosságot szem előtt tartva -és a gyermek kézügyességét fejlesztendő - készíthetünk otthoni régi függönyből bevásárló táskákat, szatyrokat.
- Társasjátékot az egész családnak!
- Kártyázzunk, sakkozzunk, dominózzunk!
- Sosincs idő megnézni a Gyűrűk ura trilógiát?? Hát, most van!
- Régi kedvenc könyveinket is előkaphatjuk és újraolvashatjuk - tartalmától függően - gyerekkel együtt.

Ezzel együtt a délelőtt a tanulásé volt

Illetve nekem képbe kerülni, hogy pontosan mit is tanultak a gyerekek legutóbb. Reggel gyors ebédfelkészítés, hogy a tanulás után ki tudjunk menni az udvarra. Délután a kreativitás jegyében telik majd. Tavaszt idézve virágokat készítetünk krepp papírból.

Valahonnan a szekrény mélyéről kerültek elő a tekercsek! Isten tudja már, mire vettem őket, de nagyon örültem, hogy a kezembe akadtak!

https://www.inspiraciok.hu/kreativ-otlet-krepp-papir-virag…/

A következő hetekben (hónapokban?) igyekszem a saját tapasztalataimat, ötleteimet megosztani veletek, hogy mi hogyan éljük meg a be/elzártságot három gyerekkel.

Segítsünk egymásnak!

Szerző:  Pál Veronika
- Miskolcimami -

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére