Jelenlegi hely

LIMONÁDÉ – a tuti alaprecept és 10+1 fantasztikus variáció

A limonádé az egyik legismertebb nyári szomjoltó. Persze nem akarom megbántani a sör- és fröccsfogyasztókat, szigorúan az alkoholmentes kategóriáról beszélek.

A limonádégyártásban a legtöbb bosszúságot mindig a helyes cukor-citrom arány eltalálása szokta okozni.

Íme egy szinte majdnem tökéletes limonádé alaprecept 10-12 adaghoz. Nem érdemes kevesebbet csinálni egy 4 tagú család esetében sem, higgyétek el, elfogy.

Ha elszántad magad a limonádégyár létrehozására, első lépésként szerezz be néhány cserép mentát és citromfüvet. Hamar lelegelitek a minikertet, ne aggódj, ha soknak tűnik!

Alaprecept-hozzávalók:

  • 1,5 bögre citromlé
  • ¼ bögre cukor vagy cukorszirup (1 bögre cukor + 1 bögre víz)
  • 5 bögre víz

Ezt az alapreceptet úgy lehet variálni, hogy a citromlét helyettesítjük más hozzávalókkal, vagy a cukor mennyiségét csökkentve tehetünk hozzá olyan különleges ízeket, gyümölcsöket, hogy a vendégeket és gyerekeket is meghódítjuk egy életre.

FONTOS! Ha citrom vagy narancskarikát szeretnél dekorációnak beletenni, használj bio termékeket. Ha ezt nem tudod megoldani, kevés, ha lemosod a citromot, még nem távolítottad el a vegyszereket, ezért az a legjobb, ha bele sem teszed a limonádédba a gyümölcs héját.  A legtöbb citrusfélét gombaölővel kezelik, melyet a héjuk felszív: a citromon kívül a narancs, grapefruit, lime és még a banán is kezelt lehet.

A cukrot kiválthatjuk mézzel is, ez esetben ¼ bögre bögre cukor = kb. fél bögre méz.

Limonádé - variációk:

1. Dinnyés: adjunk a limonádé alaprecepthez 5 bögre dinnyelét. Vigyázat, itt a cukormennyiséget érdemes csökkenteni. A dinnyéből készíthetünk dinnyevájóval gömböket dekorációnak a poharakba, akár több féle dinnyéből is.

2. Málnás-barackos: hozzáadunk aprítva vagy turmixolva 1 marék málnát és 3 őszibarackot. A barackra turmixoláskor tegyünk citromlevet, hogy ne barnuljon meg!

3. Klasszikus epres: 1,5 bögre negyedbe vágott eper, citromlevél-ágak.

4. Bodzás: az alaplébe a cukor helyett bodzaszörp is mehet, vagy változatlan arányok mellett bodzavirág-tányérok.

5. Lime-os mentás: 1,5 bögre lime-lé (az alaprecetben a citrom helyett) és 1 szál friss menta, aprítva + 1 szál menta ág.

6. Ananászos: 1 bögre ananászlé és egy kifacsart lime leve.

7. Levendulás: 1 bögre cukor, ½ bögre citromlé, 7 szál aprított levendula (virágostul, szárastul), ½ bögre lime-lé, 2 evőkanál méz.

8. Gránátalmás: 1,5 bögre gránátalmalé.

8. Szénsavas mentás: 1 bögre friss, aprított menta, 1 bögre cukorszirup, a víz pedig legyen szénsavas.

10. Citrusmix: 1 grapefruit leve, 1 lime leve, 1 citrom leve, 1 narancs leve; narancs, citrom és lime karikák; menta és citromfű ágak.

+1. Piros bogyós ágyas limonádé koktél: ribizli, áfonya, szeder, málna, meggy… gyönyörűek együtt. Tegyünk a limonádés üvegedény aljára belőlük egy pár centis réteget, majd nyomjuk meg, hogy kibuggyanjon a levük. Öntsük rá a limonádét, és hagyjuk állni rajta egy kicsit, hogy a gyümölcsízek jól összeérjenek. Akit zavarnak az apró magvak, az inkább a pépet szűrje át egy szitán, úgy tegye a limonádéhoz!

Tálalás: rengeteg helyen kapható már csappal rendelkező több literes limonádés üveg. Olyat vegyél, melynek a teteje széles, hogy kézzel bele tudj nyúlni, és a csapnál van szűrő. Jobb, ha a csap fémből van, nem műanyag, tovább bírja. Nincs étvágygerjesztőbb egy kerti bulin, mint egy tele limonádés üveg!

 

- Debrecenimami - 

 

Fotók: pixabay.com