Jelenlegi hely

Tudatosan vásárolsz?

Napjainkban egyre fontosabb az egészséges táplálkozás és a tudatos vásárlás, mégis gyakran csak levesszük az polcról az élelmiszereket, talán csak a szavatossági idő lejártát figyeljük, sietve vásárolunk. Mit tehetünk, hogyan készüljünk fel a tudatos vásárlásra? A környezettudatosság jegyében és az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében, íme néhány jó tanács, amire érdemes odafigyelned!

1. Bevásárlólista

Az összeszedettebb és gyorsabb vásárlás érdekében írj bevásárlólistát! Vásárlás előtt gondold át, hogy mire is van ténylegesen szükséged, nehogy végül a termék bontatlan csomagolásban, romlottan a kukában landoljon. Mindemellett a bevásárlólista egy szuper pénztárcabarát tipp is!

2. Bevásárlószatyor

Ha bevásárolni indulsz, vigyél magaddal kosarat, hátizsákot vagy más bevásárlótáskát, hogy a megvásárolt élelmiszereket majd abban szállítsd haza! Én a vászontáskák híve vagyok, mert nagyon strapabíróak és a tervezőknél lehet nagyon dizájnos darabokat találni. Ez egy környezet- és pénztárcakímélőbb módszer, mintha minden egyes bevásárlásnál vennél egy-egy nejlonszatyort a kasszánál.

3. Helyes tárolás

Tárold megfelelő helyen és hőmérsékleten a megvásárolt élelmiszereket! Ha nem is tudod pontosan minek hol a helye, a termék csomagolásán kötelező feltüntetni a tárolási információt, így könnyen lelesheted! Ha pedig ez sem elég, ide kattintva még több segítséget találsz!

 

4. Szavatossági, minőségi idő

Figyelj a szavatossági időkre! Legyél tisztában, hogy minek mikor jár le a szavatossági vagy minőségi ideje, mit kell hamarabb elfogyasztani! Ezzel a tudással tervezd meg étkezéseid tartalmát! Ilyenkor az sem baj, ha az aznapi vacsora vagy a holnapi ebéd egy ügyesen összetákolt valami, ami a mindjárt lejár alapanyagokból készül.

Tudod mi a különbség a kettő között?

Élelmiszer biztonsági szempontból a fogyaszthatósági idő a legfontosabb dátum. A “fogyasztható” kifejezést a gyorsan romló élelmiszereinknél (pl.: hús, tojás, tej, tejtermék) szokták használni.  Azt jelenti, hogy a megadott dátum után elfogyasztott élelmiszer már nem garantáltan biztonságos.

A maximális biztonság érdekében egyébként sokszor a tényleges fogyaszthatósági időt megelőző, 5-10 nappal korábbi dátum kerül a termékekre. Magyarul, ha a fogyaszthatósági idő letelte után Te mégis belenyalsz a joghurtba, akkor azt már csakis saját felelősségedre teszed!

A “minőségét megőrzi” felirat pedig azt jelzi, hogy az adott élelmiszer a határidő lejártáig – megfelelő helyen, hőmérsékleten tárolva – meddig őrzi meg élvezeti értékét. A jelölt határidőn túl a termék állaga vagy megjelenése már csökkenhet, de ettől még fogyasztásra alkalmas maradhat!

 

Nagy Nóra Zsófia 
Dietetikus

Web: Táplálkozz okosan

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.
Ugrás az oldal tetejére