Jelenlegi hely

Tandemszoptatás - mit kell róla tudni?

Ha nehézségeid voltak egy baba szoptatásával, el sem tudod képzelni, milyen lehet egyszerre kettőt szoptatni. Hidd el, lehet!

Miért döntetenek sokszor az anyák a tandemszoptatás mellett?

Általános ok, a 2 gyermek közti kis korkülönbség - a tandemszoptatás tehát nem az ikrek egyidejű szoptatását jelenti!

A mi kultúránkban még nincs hagyománya, ismeretlennek és furcsnak tűnik, kevésbé elfogadott, de szerencsére egyre több édesanya próbálja ki, hallgat az anyai ösztönére, így egyre többen vállalják.

De mi a tandem szoptatás?
A testvérek egyidejű szoptatása, amikor a nagyobb gyermeket nem választják el a szoptatástól, amilor az édesanya várandós lesz, ill. a nagyobbik gyermek folytatja a szopizást a kistestvére megszületése után is. 

A tandemszoptatás előnyei:

  • a tej a szülést követően hamarabb belövell, mert a melleket folyamatosan éri inger
  • a kistestvér érkezése érzelmileg kevésbé terheli meg a nagytesót, ha ő is folytathatja a szoptatást, nem lesz féltékeny, hisz nem kell neki sem lemondnania az anyával való különleges kapcsolatról
  • az édesanya a közelséget a nagyobb gyermekkel könnyebben meg tudja tartani
  • sok tandem szoptató édesanya arról számol be, hogy a tandem szoptatott gyermekeik közelebb kerülnek egymáshoz, mint azok, akiket így nem szoptattak egyszerre
Milyen nehézségekkel kell szembenézni az anyának?

A legnagyobb nehézség azt gondolom, a körneyzet és a közelünkben élők negatív reakciója. A legtöbb ember nehezen birkózik meg a hosszú távú vagy a nyilvános szoptatás tényével, ugyanígy értetlenül állnak a tandemszoptatás ténye előtt is. Sokak számára érthetelen magatartás, elítéli, megkérdőjelezik jogosságát/szükségességét.

Szoptatás - várandósság alatt - avagy kint is, bent is BABA

Bár nálunk nagyon nem elfogadott, világszinten igenis sok nő folytatja gyermeke szoptatását az újabb várandóssága alatt. A magyarországi gyakorlat, hogy a egészségügyben doldozók a szoptatás felhagyására buzdítják a kismamát, arra hivatkozva, hogy az koroszüléshez vezethet. A feltételezés azonban téves, amit három, egymástól független kutatás is alátámasztott. 

Tudnunk kell azonban, hogy a várandósság betöltött negyedik hónapjától az anya szervezete elkezd felkészülni a szülésre, ezért az anyatej összetétele is jelentősen megváltozik (megjelenik a kolosztrum), némely esetben mennyisége is csökken. Ennek következménye lehet, hogy a baba elutasítja a mellett, ill. a természetes elválasztódás is megtörténik.

A terhesség alatt a mellbimbó érzékenyebbé válik, ezért különösen figyelni kell a helyes mellretételre és a helyes szoptatási pozicióra, érdemes ritkítani a komfortszoptatást.

Különösen is figyelni kell a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálkozásra, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.

Szülés után... 

Gyakran előfordul, hogy a korábban elválasztódott nagytestvér újra érdeklődik a szoptatás iránt. Az anya jól teszi, ha engedi szopni a nagyobb gyermeket is, akinek ez jelzés, hogy ő is ugyanolyan fontos, mint a testvére. A kolosztrum hashajtó hatása nála is okozhat hígabb székletet, zavarhatja, a most bőven folyó anyatej - így maga fordul el újból a szoptatástól.

Ha azonban megmarad ő is a szopizásnál, különösen figyelni kell arra, hogy a pici is elég anyatejhez jusson! Mindig az övé az elsőbbség, ilyenkor a nagyobb gyermekre a szoptatáson túl sok extra figyelmet kell forítani.

- Higiénia ebben a speciális esetben: A mindennapi tisztálkodáson túl nincs különlegesebb dolog a mellebimbó ápolásban. MIért? A mellbimbó körül levő mirigyek olyan anyagot termelnek, melyek a bőr hidratálását segítik, emellett antibakteriális hatásúak. Fertőző betegség vagy szájpenész esetén érdemes külün-külön oldalon szoptatni a gyerekeket, sőt, szájpenész fenállása esetén a mellet is ápolni kell!

- Kereslet- kínálat: fontos alapelv, hogy mindig annyi anyatej termelődik, amennyire szükség van. Amire figyeni kell: a kisebbik baba is hozzájusson a mellből később ürülő, táplálóbb hátsó tejhez - gyakran előfordul, hogy a pici elalszik a mellen, így ahhoz a nagyobb baba jut hozzá.
A megfelelő mennyiségű tej termelődéséhez nagyban hozzájárul az anya étrendeje. Az anyatej termelődéséhez megfelelő mennyiségű folyadékra (minimum 3 liter) és megfelelő minőségű, tápláló ételre van szükség. Ha az anya vizelete sötét színű vagy székrekedéssel küzd - növelni kell a napi folyadékbevitelt.

- Mellretétel - mindenkinek saját oldala? Alapjában véve teljesen mindegy, tandemszoptatás esetén mindkét mellett elég inger éri a megfelelő tejtermelődésre. A mindkét irányból való szoptatás a baba érdekeit védi, hisz ekkor több irányból érik az ingerek.

- Támogatás - Ha segítségre van szüksége az anyának, fontos, hogy merjen segítséget kérni. Ha lelkileg vár támaszt, megerősítést, érdemes szoptatást támogató csoportot felkeresni - akár online is: (Tandem szoptatás, hosszú ideig szoptaó anyák klubjaTandem szoptatunk). Ha szoptatássegítésben jártas szakemberre van szükség, érdemes mihamarabb felkeresni, konzultálni vele, hogy a szoptatás minél zökkenőmentesebb legyen.

Ajaj, meggondoltam magamat...

Előfordul, hogy kipróbálta az édesanya, de nem megy - sem fizikailag, sem lelkileg - nincs tragédia! A tandem szoptatást nem szabad tehernek érzeni, ha nem megy, nem sikerül, nincs semmilyen következménye. A  közelséget nem kizárólag a szoptatás biztosítja, az érzelmi közelség a gyengéd elválasztással is megmaradhat anya-baba között, hisz ennek oly sok módja van még!

 

Vizaverné Horváth Zsófia
Szombathelyimami. egészségfejlesztési szakember

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Így készíts emlékezetes őszi képeket a gyerekeidről! Tippek egy fotóstól

Így készíts tökéletes őszi képeket a gyerekeidről! Tippek egy fotóstól

Családi fotósként az ősz az egyik legszebb évszak számomra. Amíg nem kezdtem el fotózni, nem is figyeltem fel a természet csodás színekben pompázó átalakulására. Persze fotósként az a pénzkeresetem, hogy a családok engem válasszanak, de tudom, hogy nem mindenki engedheti meg magának a fotóst, és van olyan is, hogy épp egy kis délutáni sétánk alatt, vagy a hétvégén csak véletlenül meglátunk egy szuper helyszínt, csodás fényekkel, és színekkel. Na akkor elő a mobilt a gyönyörű pillanatok megörökítésére.
Ingyenes látásvizsgálatok 300 helyen az országban október folyamán

Ingyenes látásvizsgálatok 300 helyen az országban október folyamán

Ingyenes látásellenőrzés, szaktanácsadás, nyereményjáték és szemüveg-ellenőrzés is jár októberben, a Látás hónapja alkalmából a megjelölt optikákban. Gondolnád, hogy a szemüveg mellett az étkezésünk vagy néhány szabály is segíthet a szemünk javulásában?
Új Rumini kötetek- nem csak rajongóknak!

Rumini sokak kedvence: mutatjuk a sorozat részeit!

Nem kérdés, hogy a nagyovis és kisiskolás korosztály körében az egyik legnépszerűbb olvasnivaló a Rumini. Van, aki már önállóan olvassa, van, aki esti meseként hallgatja a tengerész egér izgalmas kalandjait. Sőt van, aki így is, úgy is! :) 
Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Szeptember az új január - őszi tippek az egészségéért

Sokan mondják, hogy szeptember az új január. A nyári lazulás után sokan motiváltabban érkeznek vissza az edzőtermekbe. Hogy a kezdeti lelkesedés pár hétnél tovább tartson, érdemes szakemberrel konzultálni és konrét célokat meghatározni.
Ugrás az oldal tetejére