Jelenlegi hely

Több, mint agrárium – állás Nyíregyháza területén

Az Alföld északi csücskében elhelyezkedő Nyíregyházát körülvevő termőterületek jelentős mezőgazdasági tevékenységre kínálnak lehetőséget. Ezzel pedig a környék lakói élnek is, ám az álláspiacon e szektoron túl is van élet. Egy keleti nagyváros más lehetőségeket is kínál az álláskeresők számára.


Egy gyümölcsöző vidék

Hazánk mezőgazdasági lehetőségei a földrajzi adottságokból fakadóan kiválóak. Hegyes, dombos és sík területek egyaránt megtalálhatók az országban, még ha ez utóbbi is a domináns. Az Alföld területén található, hatalmas kiterjedésű termőterületek a keleti régiók gazdaságát is meghatározzák. Ennek megfelelően Nyíregyházán és az azt körülvevő településeken és tanyavilágban már évszázadok óta kiemelkedő mezőgazdasági termelés folyik. Ez a tendencia pedig álláspiaci szempontból is fontos.

A mezőgazdaság különböző területei ugyanis meglehetősen nagy számú munkavállalót képesek alkalmazni, ezzel jórészt lefedve a környéken élők munkahelyekre vonatkozó igényét. Ezzel együtt egy viszonylag bizonytalan ágazatról beszélünk, mely sok környezeti és gazdasági tényezőnek van kitéve. A legbiztosabb álláshelyeket tehát nem itt találjuk, de a keleti régióban jellemző magasabb arányú munkanélküliség ellen kiváló lehetőségeket tartogat.

Természetesen Nyíregyháza is kiveszi a részét a gazdaság e szegmenséből, ám a keleti régió egyik nagyvárosaként más területeken is érvényesülni kíván. Ennek megfelelően a városban az ipar is erősödést mutat, több nagyobb multinacionális vállalat is képviselteti ugyanis magát. Ennek megfelelően egyre több állás Nyíregyháza mezőgazdaságtól független területein létesül. Ezzel együtt pedig az oktatásban is kedvező tendenciák mutatkoznak.

Nagyvállalatok a térképen

A tény, hogy Nyíregyháza a mezőgazdaság mellett az ipari szektorban is egyre erősebb, jól mutatja a keleti országrész utóbbi időkben is észrevehető felzárkózását. Az ipari szereplők megjelenésének egyre több állás Nyíregyháza e szektorához kötődik, mely a helyi és környékbeli lakosság számára is abszolút új lehetőségeket teremt a karrierépítésre. Az építés pedig szó szerint is fontos szempont, hiszen a város egyik legjelentősebb munkáltatója éppen a LEGO egyik gyáregysége.

Ez alapján akár azt is mondhatnánk, hogy Nyíregyháza építőkockákból növeli és fejleszti gazdaságát, de emellett természetesen más iparágakban is észrevehető az előrelépés. Az itt működő Michelin gumiabroncs gyár egy szintén jól ismert, nemzetközi cég, mely ugyanúgy jelentős mennyiségű munkavállaló számára képes jó álláslehetőséget kínálni. Ennek megfelelően egy állás Nyíregyháza valamelyik multicégénél a helyi és környékbeli álláskeresők körében is igen kelendő.

A régióban viszonylag ritkák az ilyen típusú álláshelyek, ám az utóbbi években kibontakozó tendenciák mindenkivel azt mondatják, hogy ez az állapot hamarosan megszűnhet. Az általános gazdasági és ipari fejlesztéseknek köszönhetően a keleti országrész álláspiaca is egyre szélesebb és sokszínűbb lesz. Arról nem is beszélve, hogy például Nyíregyházán is már a felsőoktatásban is tudatosan képzik a helyi munkaerő következő generációját.

Megalapozott jövőkép

Nyíregyháza nem csupán a munka, de az oktatás területén is fontos szerepet játszik a régió életében. Debrecen és Miskolc mellett ugyanis itt működik még Egyetem, ahol már jó ideje tudatos alapokra helyezték a jövő generációk képzését. Tekintve, hogy egy állás Nyíregyháza újonnan felbukkanó multijainál akár a fiatalok számára is vonzó lehet, a munkakörnyezet megismertetése már idejekorán elkezdődik. Erre adnak remek lehetőséget a duális képzések.

A Michelin gyárral kötött megállapodás értelmében például a hallgatók már a tanulmányaik során is részt vehetnek az üzem munkájában, megismerhetik a folyamatokat és egy nagyvállalat működését. Ez egyrészt tanulmányaikat is segíti, másrészt értékes munkaerőpiaci tapasztalatokat kínál. Ennek birtokában sokkal valószínűbben szerezhetnek majd meg egy állást Nyíregyháza valamilyen jelentős ipari szereplőjénél.

Szerencsés esetben a jövőbeli karriert már a duális képzés során is megalapozhatják. Ha munkájukkal, tanulni vágyásukkal és hozzáállásukkal bizonyítani tudnak, a munkába állás akár a diplomaszerzés utáni szerves, átmenet nélküli folyamat is lehet. Tekintve, hogy egy-egy állás Nyíregyháza nagyvállalatainál mekkora népszerűségnek örvend a régióban, egyáltalán nem árt némi pályaelőnyt szerezni már azelőtt, hogy a tényleges álláskeresés megkezdődne.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Humoros locsolóversek apáknak!

Humoros locsolóversek apáknak!

Hamarosan itt a locsolkodás ideje, ezért csokorba szedtük, ha nem is a legszebb húsvéti, de vicces locsolós verseket apáknak. A szép és hagyományos locsolóvers mellé, minden férfinak kell a tarsolyába egy humoros vers is... Mert hát a lányok várják ám azt is!
Ugrás az oldal tetejére