Jelenlegi hely

Hogyan viseljük könnyebben a náthás időszakot?

Életünk leggyakoribb betegsége a nátha. A nátha oka leggyakrabban vírusfertőzés. Általában vízszerű, nyákos orrfolyással jár. A tartós orrdugulást szájlégzést okoz, ami a torokpanaszok kialakulásának teremt kedvező feltételeket.

Az orr normál körülmények között a szagláson túl gondoskodik a belélegzett levegő tisztításáról, nedvesítéséről, melegítéséről. Szájlégzés esetén a védelmi rendszer nem működik. A torok közvetlenül védtelenné válik és fertőződik. A gátolt orrlégzés rossz közérzetet és homloktáji fejfájást okoz.

Nátha esetén fokozottan kell ügyelni a helyes orrtisztításra.

Az orrlyukakat külön-külön kell kifújni, mert mindkét orrlyuk egyidejű fújása a váladékot a fülkürtön át a fülbe juttatja, ahol középfül-gyulladást okozhat. Ha sok nyálka kerül a torokba, köhögés, gégegyulladás léphet fel.

“A száraz levegő tovább súlyosbítja az eldugult orr állapotát, ezért a szobában érdemes a betegség alatt vizet párologtatni. Az illóolajok csökkenthetik a homeopátiás szerek hatását, ezért alkalmazzunk egyszerű tiszta, vagy enyhén sós (pl. Salvus-víz) vizet.

A vény nélkül kapható orrcseppeket csak akkor használjuk, ha nem tudunk a náthától aludni. Az orrjárat tisztítására kiválóan alkalmasak a különböző tengeri sós készítmények. A betegség ideje alatt fogyasszunk sok folyadékot, citromos-mézes forró limonádét, együnk sok friss zöldséget és gyümölcsöt. Kerüljük a tejtermékek, a burgonya és a kenyérfélék fogyasztását, mivel ezek fokozzák a nyálka mennyiségét “– javasolja dr. Nagy Beáta gyermekgyógyász, homeopata orvos.

“A porszívós orrszívás pici csecsemőkortól minden gyermeknél elvégezhető. A szívás erejétől nem kell tartani, nem okoz kárt sem az orrnyálkahártyán, sem a koponyaüregben. Hosszú, több évtizedes tapasztalat bizonyítja, hogy naponta többször megismételve sem okoz bajt, csak segíthetünk vele. Az orrjáratok szabaddá válnak, a csecsemő szopása zavartalan lesz.

A szívó orrhoz illesztett végét időnként néhány másodpercre el kell venni az orrbemenettől. A másik orrnyílást befogva a szívás ereje nő. Erre csak nagyobb gyermekeknél és nagyon sűrű, nehezen ürülő váladéknál van szükség. Fontos, hogy a gyermek a leszívás közben ne tudja elkapni a fejét, ezért ülő helyzetben szorosan át kell ölelni.

Még egy fontos gyakorlati tanács. Az orrváladék leszívása közben az illeszték csúcsát kicsit oldalra és lefelé irányítjuk, hiszen a váladék súlyánál fogva az orrfenéken gyűlik össze. A szívóeszközt természetesen minden használat után ki kell tisztítani, mosni, fertőtleníteni. Használat előtt a fertőtlenítő oldatot is le kell öblíteni az orrszívóról.

A gyermeket lehetőség szerint minél hamarabb meg kell tanítani a helyes orrfújásra. Játékos módja, ha az asztalon tollpihét vagy vattagombócot próbálunk vele csukott szájjal elfújtatni. A helyes orrfújás – ne felejtsük el – mindig a fél oldal befogásával történik. Minden korosztálynál a legfontosabb teendő az orrlégzés rendezése. Különös jelentősége van ennek a pici csecsemőknél, ahol a táplálkozás az orrlégzés függvénye.”

Homeopátiás szerek a nátha kezelésére

Náthánál, mint minden fertőzéses betegségnél, az immunrendszer támogatására adhatjuk az Echinacea alapanyagból készült homeopátiás gyógyszert, napi 3-4 alkalommal. Ilyenkor az alacsony, 5 CH potenciát válasszuk.
Homeopátiás szert a gyerek tünetei szerint választunk, illetve gondoljuk azt is végig, mikor, hogyan lett náthás. Figyeljük meg a váladék színét, állagát és azt, hogy mitől javul az állapota.

Mit figyeljünk meg?

1. Tudjuk, mitől lett náthás a gyerek?

  • Ha hideg szeles időben fázott meg, és lázas, adjunk Aconitum alapanyagból készült szert.
  • Ha uszoda, vagy átnedvesedés után náthás, a Dulcamara alapanyag lehet a jó választás.

2. Milyen a váladék, és milyen egyéb tünete van?

  • Ha a váladék bőséges, vízszerű, kimarja az orrát, és a szeme is könnyezik, a hagymából, az Allium cepa-ból készült szer segíthet. Olyanok a tünetek, mint hagymavágás közben.
  • Ha kevés, égető, az orrot kimaró váladékot látunk, a gyerek nagyon fázik, esetleg hasmenése is van, akkor az Arsenicum album alapanyag jöhet szóba.
  • Amikor a váladék tojásfehérje jellegű, és a füle is fáj, pattog, akkor a Kalium muriaticum alapanyag a választás.
  • Ha a betegség lassan alakul ki, vércsíkok is vannak a váladékban, és hőemelkedéssel jár a nátha, akkor a gyerekeknél gyakran elsőnek alkalmaztt alapanyag, a Ferrum phoshoricum jöhet szóba.
  • A sárgás, krémes váladékkal járó nátha, ami friss levegőn javul, éjjel orrdugulással, nappal orrfolyással jár, a Pulsatilla alapanyagtól javulhat.
  • Nagy segítség lehet náthás csecsemőknél a bodzából, Sambucus nigra-ból készült szer, amikor a baba nem tud az orrdugulástól szopni.

Kezdődő nátha esetén válasszuk a 9-15 CH potenciákat. Adjuk a szert óránként, ha javul, ritkítsuk az adagolást napi 3x5 golyócska adagra.

 

Forrás: homeopatia.info.hu

Hallgasd meg a doktornő nátha témában ingyenes online előadását november 7-én, ahol akár kérdezhetsz is a doktornőtől

 

Szponzorált tartalom:

 

 
 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.
Ugrás az oldal tetejére