Jelenlegi hely

Egészséges zserbó és mézeskalács recept!

Sokan vagyunk úgy vele, hogy tudjuk-tudjuk, életmódot kellene váltani, de most még itt a karácsony, a szilveszter, azt még megvárjuk, majd utána… A halogatással nem megyünk semmire, vágjunk bele bátran most azonnal! Ha ilyenkor nem szedünk magunkra plusz kilókat, akkor azzal már nem is kell később megküzdenünk, ne nehezítsük hát meg a saját dolgunkat!  

Az alábbi receptekben bio tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű lisztet használunk, de érdemes megbarátkozni a rizsliszttel, vagy zabliszttel is. Alapszabály, hogy utóbbiaknál azért érdemes legalább 1/3 arányban tönkölybúza-lisztet is használni, hogy a süteményünk biztosan jól sikerüljön. Az alábbi recepteknél mézet használunk édesítésre, de más receptekben a cukrot nyugodtan lecserélhetjük nádcukorra, vagy a Biopont kínálatában megtalálható rizs, agávé, vagy kókuszvirágszirupra, ezzel is segítve az egészséges táplálkozást.

Mézeskalács - egészségesen:

Hozzávalók:

  • 400 gr teljes kiőrlésű bio búzaliszt

  • 80 gr bio zabliszt

  • 60 gr bio zabkorpa

  • 65 gr házi vaj vagy teavaj

  • 1 tojás fehérje

  • 3 tojás sárgája

  • 410 gr virágméz

  • csipet só

  • 1 teáskanálnyi étkezési szódabikarbóna

  • 50 gr mézeskalács fűszerkeverék

Vegyünk elő egy nagy tálat, tegyük bele a kétféle lisztet és a zabkorpát. Adjuk hozzá a sót, a szódabikarbónát és a fűszereket is, majd keverjük össze egyenletesen. A vajat olvasszuk fel, hűtsük vissza langyosra, és adjuk a keverékhez. A tojásokat egy külön tálban verjük fel, majd a mézzel együtt dolgozzuk hozzá a tésztához. Alaposan össze kell gyúrni, egy nagy gombóccá. A tésztát 2-3 órát pihentetjük a hűtőben, majd lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.

Természetesen a díszítés is egészséges, ezúttal elhagyjuk a cukormázat. A sütemények tetejét kenjük meg egy kis tojásfehérjével, így könnyebben rajta marad a dekoráció, használhatunk aszalt gyümölcsöket, kókuszreszeléket vagy diót, mandulát is. A kidíszített süteményeket 180 fokra előmelegített sütőben 3-5 perc alatt készre sütjük. A kisült mézeskalácsokat takarjuk le egy tiszta konyharuhával, így megőrzik puhaságukat.

 

Zserbó - egészségesen

Hozzávalók a tésztához:

  • 60 dkg teljes kiőrlésű bio búzaliszt (lehet tönköly is)

  • 1 kávéskanál szódabikarbóna a liszthez keverve

  • 30 dkg házi vagy bio vaj

  • 10 dkg méz

  • 1 dl házi tej

  • 2 házi vagy bio tojássárga

  • 1/2 dl valódi rum

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 25 dkg méz

  • 40 dkg darált dió

  • 40 dkg sárgabarack lekvár (lehetőleg cukor- és tartósítószer mentes)

Hozzávalók a mázhoz:

  • 10 dkg 75-80%-os étcsoki

  • kevés méz

  • kevés házi vagy bio vaj

A vajat a mézzel és a tojássárgákkal kikeverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha nagyon darabos, szétesik, adjunk hozzá tejet vagy kevés vizet. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, ízlés szerint lehet több lekvárral vagy mézzel is készíteni.

A tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egyesével tepsi nagyságúra (2-3 mm vastagra) nyújtjuk. Az elsőt beletesszük a tepsibe, rákenjük a töltelék felét, jöhet a második tésztalap, arra a töltelék másik fele, majd a harmadik tésztalap. Egy óra pihentetés után alacsony fokozaton 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, a csokit gőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk egy kevés mézet és vajat, majd rákenjük a süti tetejére. Hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd felkockázzuk.


Az ünnepek alatt biztosan finomabbnál finomabb sütemények vesznek körül minket, akár hozzánk érkeznek vendégek, akár mi látogatjuk meg szeretteinket. A Biopont lisztekkel nem kell lemondanunk semmilyen finomságról, a hagyományos karácsonyi süteményeket elkészíthetjük egészséges változatban is. A Biopont kínálatában szerencsére nagyon sok olyan alapanyagot találhatunk, amelyek ilyenkor karácsonykor sem hagynak el bennünket és nagyon jó szolgálatot tesznek. Ha már a lisztet lecseréljük egészségesebb változatra, gyorsabban felszívódó, rostdúsabb, kalóriaszegényebb termékekre, máris sokat tettünk egészségünkért.

Itt van mindjárt az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű liszt. A közönséges búzához képest a bio tönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, és aminosav tartalma is nagyon kedvező. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, így amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak.

Forrás: Arterego

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A barát az, akivel szebb a világ - Idézetek kicsiknek és nagyoknak

A barát az, akivel szebb a világ - Idézetek kicsiknek és nagyoknak

Akár a gyermeki játszótéri barátságokról, akár a felnőttek közötti évtizedes kapcsolatokról van szó, a barátság az egyik legfontosabb kapocs az életünkben. Ezek az idézetek segítenek szavakba önteni azt, amit érzünk – és amit talán nem is tudtunk eddig kimondani.
Barátság világnapja – Ünnepeljük együtt az élet legszebb kapcsolatait!

Barátság világnapja – Ünnepeljük együtt az élet legszebb kapcsolatait!

Július 30. az a nap, amikor a barátságokat ünnepeljük. Az ENSZ által is elismert Barátság világnapja nemcsak arról szól, hogy felhívjuk egy régi barátunkat vagy megköszönjük a társaságot valakinek, aki fontos számunkra, hanem arról is, hogy a család legkisebb tagjai is megtanulják, milyen értékes a barátság.
Hogyan éljük túl a hőséget?

Hogyan éljük túl a hőséget?

Valahogy muszáj lesz. És bár az idei nyár (eddig) kegyesebb hozzánk, mint a tavalyi, a 38°C azért már alkalmas a nyugalom megzavarására. A szenvedés pedig csak a mazochistákat villanyozza fel, a többiek megoldások után kutatnak.
Tíz étel, amit a 10 éve gyereked is elkészíthet a nyári szünetben

Tíz étel, amit a 10 éves gyereked is elkészíthet a nyári szünetben

A szülői stresszfaktor egyik okozója a nagy ebédkérdés, amihez nemcsak a mikor mit főzzek, de a megeszi-e a gyerek is hozzájárul. Van pár tippünk kezdőknek és haladóknak.
Ugrás az oldal tetejére