Jelenlegi hely

Vajon mindenhol szeptember 1-én kezdődik a tanév?

Mit szólnátok hozzá, ha inkább április 1-én vagy évente négyszer kezdődne el? 5 perc alatt a Föld körül azaz iskolakezdés a világban.

Bizony, vannak országok, ahol korántsem olyan egyértelmű a szeptember 1-i iskolakezdés. De vajon miért?

Ausztrália és Új-Zéland: egyszerre karácsony és nyári vakáció?

A déli féltekén a nyár december-január hónapokra esik. Így ott nem is kérdés, hogy az iskolai év a mi telünk és iskolaévünk közepén, január végén - február elején kezdődik, mikor a gyerekek visszatértek a karácsonyi és egyben nyári szabadságról. Négy szemeszterből áll egy iskolai év, melyek kb. 9-11 hetes hosszúak. Ezek között 2 hét szabadságot kapnak a gyerekek. 

Braziliai iskolások játéka Sao Luís-ban (Forrás)

De ugyanígy január – február hónapokban csöngetnek be Szingapúrban, Guatemalában, Kenyában, Malajziában, Costa Ricán és Braziliában.

Amikor a szeptember március vagy augusztus

A francia gyerekek már jó ideje elkezdték az iskolát, ott ugyanis augusztustól kezdődik a tanítás, ahogy a német gyerekeknek is.

Az iskolaév náluk is júniusig tart. A franciák negyedévekre tagolják a tanévet. Ezeket egy-két hetes szünetek szakítják meg. A tanítás reggel 8-tól délután 4-ig tart, de ebből 2 óra ebédszünet. A tanulók 2008-ig szombaton is jártak fél napot iskolába. Szerdán viszont nem volt oktatás. Az új törvény bevezetésével az általános iskolások így gyakorlatilag 4 napot tanulnak csak.

Iskolás gyerekek Észak- Thaiföldön Forrás

Dél-Koreában, Chilében márciusban, Pakisztánban, Japánban és India egyes részein és áprilisban, Thaiföldön májusban, a Fülöp-szigeteken és Mianmarban júniusban, Indonéziában júliusban, Egyiptomban és Kambodzsában októberben kezdődik az oktatás.

Japánban a mi bevett gyakorlatainkhoz képest úgy tűnik, minden fordítva van.

Az oktatás április 1-jétől március 31-ig tart, ami reggel fél 9-kor kezdődik és délután 5-kor ér véget. Mindössze egy 40 perces ebédszünetre szakítják meg a napot. 2002 óta kevesebb, 195 a tanítási napok száma, korábban 210 kötelező tanítási nap volt. Aki nem tudná, nálunk Magyarországon 181 a kötelező tanítási napok száma.

Akik ajándékokkal kezdik a sulit

Kedves szokás - sajnos nem nálunk - Németországban, hogy a szülők az iskolakezdéskor ún. "Schultüte"-t készítenek gyermekeiknek. Mondhatnánk megédesíti az első napokat, Segít az első napon elindulni. A csomagban ugyanis sok édesség is lapul a cuki tanszerek és kiegészítők mellett.

Forrás
Japánban is az a szokás, hogy a diákok ajándékot kapnak az első iskolai napjukon. Ez a hagyomány szimbolizálja, hogy a gyerekek új életszakaszba lépnek.

Ráadásul, mivel Japánban az iskolakezdés az „új kezdet" és a megújulás szimbóluma, ezért a tanév nem is szeptemberben, hanem április 1-jén kezdődik. Az elsős diákok pedig egy „randoseru" nevű, merevített hátizsákot kapnak ajándékba a szüleiktől. Tradícionálisan a fiúké fekete, míg a lányoké piros volt. A szokás még az 1880-as évekből eredeztethető, mikor a japán koronaherceg megbecsülése jeléül ilyen keményített táskát ajándékozott a japán katonáknak.

Forrás: Mami Yamamoto, Osaka

Emellett sok szülő új íróasztalt is vesz a gyerekeknek, ami a jövőbeni iskolai sikerek reményét szimbolizálja.

A Tudás napján hagyomány az Első csengetés

Oroszországban az első iskolai napot a „tudás napjának" nevezik, fontos közösségi esemény. Gyakran az elsősök kis virágcsokrot is kapnak a tanáraiktól, a lányok hajába pedig fehér szalagot fűznek.

Moszkvai kisiskolás a tanévnyitón (Forrás)

Van azonban egy ennél különösebb szokás is, az „első csengő" hagyománya. Ez azt jelenti, hogy egy fiatalabb lányt egy idősebb fiú vállára emelnek, aki körbeviszi őt a diákok között, amikor megszólal az iskolakezdést jelző első csengő.

Iskolakezdés ünnepelve

Sok országra jellemző, hogy az oktatást vidáman, ünnepelve kezdik.

Szaúd-Arábiában sincs az első nap tanítás, sőt, az iskolakezdés első néhány napja is ünnepléssel, programokkal telik. A hagyomány célja, hogy a diákok jobban megismerhessék egymást, különböző programok, közös étkezések során.

Kazahsztánban hét évesen kezdenek el iskolába járni a gyerekek. Az első napot Tyl Asharnak hívják, ami azt jelenti, az „oktatás kezdete". Gyakori, hogy a szülők az első nap alkalmából ünnepséget rendeznek hatalmas lakomával.

Vietnámban az ünneplőbe öltözött diákok az első nap előadást tartanak a családtagoknak és a barátoknak. Akik ez után az előadás után engedik el őket az iskolába. A szokásnak országszerte több különböző változata van, de az ország egészére jellemző az első iskolai nap ünnepélyes nap.

Ünneplésre nekünk is van okunk. Már csak azért is, hogy augusztus helyett szeptemberben kezdődik az iskola, és van időnk a nyárra. De szülőként azt is tudjuk, hogy nagyon megnyugtató, mikor csemetéink végre újra iskolába járnak.

Vidám iskolaéveket kívánunk!

ADL - Debrecenimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére