Jelenlegi hely

Nem akar a gyerek lefeküdni időben? Hogyan állítsuk vissza az alvási rendet?

Szülői rémálom, mikor a gyerekeket az iskolakezdéshez közelítve vissza szeretnénk szoktatni a korai felkeléshez. Ötletek, tippek, hogyan könnyíthetjük meg a helyzetünket és a gyerekekét is. 

Nyáron megváltoznak mindannyiunk alvási szokásai, közrejátszik benne a kánikula, a sok nyári program. Az iskolaév közben szigorúan beszabályozott életet élő gyermekeink örömmel használják ki a meglazult rendet, a másnap délig alvás lehetőségét. Persze ez életkoronként is változik, ki hogyan és mikor tud felkelni, lefeküdni.

Forrás

A megfelelő minőségű és mennyiségű alvás minden életkorban fontos, de

kamaszkorban kritikus az elegendő alvás. Alvás közben a szervezet hormonokat bocsát ki, amelyek elősegítik az agyi és fizikai növekedést és fejlődést és a szexuális érést.

Lefordítom: ha kamaszod nem alszik eleget, alacsony marad és elhízik. Ehhez a saját farkába harapó kígyóhoz hasonlító helyzettel nem könnyű megbírkózni semelyik résztvevőnek.

Az alvási rend visszaállítása olyan, mint szembeszélben kiönteni a pohárból a vizet. Azaz nemcsak nem sikerül, de még magunk ellen is dolgozunk.

A késői lefekvésről sem könnyű leszokni, pláne a korai kelésre rászánni magunkat.

Elő az esti rutinnal  

Elmaradt a megszokott rutin, késői a vacsi a kánikula miatt, a gyerek is ottragadt a tv előtt, tovább játszott a mobilon...

Forrás

Iskolaidőben hogy is volt? Eltenni a kütyüt, abbahagyni a tévénézést este 8 órakor, fürdés, fogmosás, íróasztal- iskolatáska csekkolás, elfelejtett házi megírása vagy verstanulás… naná, hogy közben megy a "menjél már fürdeni" mantra.

Tipp: Próbáljatok alkut kötni! Hétfő - csütörtök, meghatározott időben este pl. 20.00-kor leteszi a telót és kütyümentes este van. Hogy ne essen kísértésbe, tegyétek töltőre (úgyis lemerül estére). A töltőpont pedig ne a hálószobákba legyen, hanem a nappali vagy a konyha egy gyorsan elérhető részén. Igen, amihez ki kell szállni az ágyból.

Kapcsoljunk alvó üzemmódba!

Nyilván most még nincs elfelejtett házi. De a kütyü helyett lehet olvasni, közösen beszélgetni, megnyugtató zenét hallgatni, akár pizsiben együtt.

Forrás

Lelassítja, megnyugtatja a gyerekeket és minket is.

A naponta használt digitális eszközök – vagyis a mobiltelefon, a tablet vagy a laptop – a szemre káros kék fényt sugároznak. Védeni kell ellene a szemet, ugyanis hosszú távon makula degenerációt, illetve vakságot okozhat a túlzásba vitt kijelző- és monitorbámulás.

Fürdés: a Te gyerekedet felpörgeti vagy lecsendesíti?

Eltérően reagálnak a gyerekek a fürdésre, a vízre: van akiket felpörget, van, akiket ellenkezőleg, hamar kiüt. Ez utóbbinál könnyebb, mert azt kell utolsó tevékenységnek hagyni, és előtte minden mást megcsinálni.

Akiket felpörget, ott érdemes előre hozni a fürdést, és pizsiben befejezni az esti rutint, táska összepakolást. Hagyni kell nekik időt még a játékra, olvasásra, csendes foglalkozásra. Az egyik fiam ilyenkor legozik elmélyülten, csendben, háttal mindenkinek.

Az ágy csak alvásra való

Ha már az ágynál tartunk. Lehet, hogy szerettek az ágyban filmet nézni, játszani, de a legjobb az lenne, ha csak alvásra használnátok.

Máskülönben az agy az ébrenléttel, szórakozással fogja összekapcsolni.

Agyunk a fény jelenlétét annak jeleként használja, hogy ideje ébren és ébernek lenni, a sötétséget pedig, hogy ideje kikapcsolni és aludni.

A hálószoba és az alvókörnyezet is fontos

A hálószoba a nyugalom szigete legyen: csendes, sötét, hűvös és kényelmes, a minél jobb minőségű alvás érdekében. Nyilván a gyerekszobát nem tudod átrendezni, színes, vidám, nem épp alvásra inspirál.

Forrás
Tipp: El lehet benne különíteni az alvásra való sarkot, ahol az ágy a legnyugodtabb sarkában van, sem a színek, sem a fények nem tartják ébren a gyerekeket.

Tehát kislámpát felkapcsolni, függönyt behúzni! Minden munkát vagy tanulást az ágyon kívül hagyni.

A túlzott esti fénynek való kitettség negatív hatással lehet az alvásra és egyes élettani funkciókra: nevezetesen a csökkent glükóztoleranciát és az inzulinrezisztenciát.

Következetes ébresztő, következetes lefekvés

A tyúk vagy a tojás? Nem kell a darwini igazságot megtalálnunk, csak kezdjük el alkalmazni. Hatékonyabb, ha a korai felkeléssel kezdjük, hitelesebben alakul ki az igény a korai lefekvésre.  Ha a hét minden napján ugyanakkor kelsz fel, a test elkezdi keresni az egyensúlyt, és meg is fogja találni a számára optimális lefekvési időt.

Ez a gepárd család megtalálta az egyensúlyt az alvásban (Forrás)

Minél hamarabb kezditek el, annál könnyebb dolgotok lesz.

Tipp: A vakáció utolsó napjaira nem lesz könnyű a kiskamaszaidnak megmagyarázni, miért kelljenek korán, nem akarják majd harcállásaikat könnyen feladni. De időzíthetsz egy korán kezdődő vásárlást, egy korai fodrász vagy fogorvos időpontot. Néhány napi kis csalással nagyot tudtok előre lépni.

Mozduljatok ki

Fontos, hogy legyen elég fizikai aktivitás a gyerekek hétköznapjaiban. A fizikális teher, a mozgás elengedhetetlen a normális napi ritmushoz és különösen igaz akkor, ha valaki otthonról dolgozik (vagy esetleg tanul).
Menjetek ki a friss levegőre és mozogjatok minden nap: séta, görkori, bicaj, lépcsőn futás, ugrálás, tánc, jóga.. millió lehetőség, amit közösen is csinálhattok, nem egyet akár kis lakásban is.

Kerüljétek az esti nasit

Hagyján a kalóriák okozta előnytelen alak! A későn bevitt szénhidrát és cukor túlpörgeti a gyerekeket. Észrevetted hogy étkezés után, pláne ha megturbóztátok egy kis fagyival, sütivel, micsoda ugráló, visítozó, rohangáló ördögfiókák lesznek?

Forrás

Dolgozik bennük a cukor, durva túlzással fogalmazva meg az összetett biológiai folyamatokat. Szóval vacsi után lefekvésig nincs nasi! Igen, a fekete tea kivonatot tartalmazó jeges tea és az egyéb szénsavas üdítők is ide tartoznak. Ja, és a chips is! 

ADL - Debrecenimami

Listakép forrás

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Ugrás az oldal tetejére