Jelenlegi hely

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.

A család egy egyedi rendszer, mely 2 szülőből és a gyerek(ek)ből áll. Az, hogy egy család egyszülőssé válik, nem egyszerűen egy olyan dolog, amit eldönt az ember, hiszen adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor a család darabjaira hullik szét.

Az egyszülős családok kialakulásának okai:

- a leggyakoribb ok a válás, amikor az egyik házastárs elhagyja a családját és annak jogi következményei is vannak

- nehéz ok a házastárs halála

- egyre több esetben vállalnak egyedül gyermeket - okai: házasságon kívül, lombik program lévén, a gyermek megszületése előtt az apa elhagyja a párját (nem is voltak házasok) 

- ritka, de több esetben előfordul, hogy egyedülálló fogad örökbe gyermeket

De bármi legyen is az oka a kialakulásának, a végeredmény ugyanaz: egy szülőnek kell ellátnia az apai és az anyai feladatokat, szerepeket is

Rá hárul a gyerek(ek) ruhátatása, étkeztetése, fuvarozása és a legfontosabb: az érzelmi biztonság megteremtése. Ezek a feladatok még egy tökéletesen működő házaspár esetében is nehézkesnek tűnnek, az egyszülős családokat pedig komoly próba elé állítja. 

A tapasztalatok szerint az egyszülős családok 95%-a anyából és gyeremek(ek)ből áll.

Normál esetben hogyan működik egy család?

A szülők egymásnak

- LELKI TÁRSAI, akik meghallgatják, támogatják, vigasztalják egymást

- SZÜLŐTÁRSAK, akik egységesen állítanak fel szabályokat és azokat következetesen, együtt tartják és tartatják be

- MUNKATÁRSAK, akik a gyerek körüli fizikális feladatokból is kiveszik a részüket - legyen ez a gyermeknevelés szépsége/árnyoldala

- NŐI/FÉRFI társak, aki kielégíti az intimitás szükségletét.

 

A mindennapok nehézségei

Az egyedülálló szülők 4, legnehezebb területe, ahol helyt kell állniuk: időhiány, énidő hiánya, anyagiak, magányosság. Fontos, hogy ezeket megismerjék az egyedülálló szülők, de a környezet ezek ismeretében is sokat tud segíteni.

1. IDŐHIÁNY - az egyszülős családnak komoly kihívást jelent az állandó időhiány és ennek a ténynek a feldolgozása is. A szülőnek egyedül kell vezetni a háztartást (mosni, főzni, takarítani, bevásárolni), segíteni a tanulásban, különórára vinni a gyerek(ke)t, minődégi időt tölteni a gyermek(ek)kel.  A legnehezebb ezt hatalmas türelemmel, állandó lavírozással, jó hangulatban, hogy a gyermek ne sérüljön, mindezt munka mellett.

2. ÉNIDŐ - bár erre jut ténylegesen a legkevesebb, vagy szinte semmi idő, ez lenne a LEGFONTOSABB. Mindenkinek szüksége van feltöltődésre, rendes alvásidőre, kikapcsolódásra, baráti beszélgetésekre/kávézásokra/edzésre, a fodrászra, kozmetikusra. Ha nincs segítsége a szülőnek, ez nem tud megvalósulni. 
A szülő mentális egészségének érdekében igenis szüksége van az egészséges életben maradáshoz - ez sokszor lehetetlennek tűnhet. Fontos, hogy naponta akár csak 10 percet magára tudjon fordítani a szülő - legyen ez egy forró, lazító fürdő, egy egyedül, nyugodtan elfogyasztott habos kávé, vagy akár egy újságcikk elolvasása  a teraszon.

3. ANYAGI BIZONYTALANSÁG - ezt a legtöbb család átéli, de az egy fizetésből élő egyszülős családra fokozottan igaz, akkor is, ha a családtól külön élő szülő gyermektartást fizet. Egy fizetésből kigazdálkodni mindazt, amit máshol 2 fizetésből sikerül - rendkívül nehéz. Az egyedülálló szülők ráadásul nehezebben tudnak munkát találni, ahol speciális élethelyzetüknek megfelelő, a gyermeküket figyelembe vevő munkarendben tudnak elhelyezkedni. Rendkívül nehézkessé válik a bölcsődébe/óvodába való beszoktatási idő, azok a hetek, amikor a gyerek betegsége miatt 1-2 hétre a szülő kiesik a munkából. Ezen szülők nehezebben fizetik ki vagy egyáltalán nem tudják finanszírozni a gyerekek extra óráit (sport, korrepetálás, szakkör).

4. Az egyedülálló szülők a legnehezebben a MAGÁNYt, az állandó egyedüllétet élik meg nehezen - a legtöbben be sem vallják, nem akarnak azzal szembenézni, hogy valójában magányosak. Nincs kivel megosztani a felelősséget, a nehzéségeket, a kétségeket és az örömöket sem a nap végén.

 

Parentifikáció - azaz túl korán szülői szerepbe kényszerülő gyerek

Normális esetben egészséges alá-fölérendeltségi viszony áll fenn szülők és gyermek között. A parentifikáció folyamata arra utal, amikor ez az egyensúly valamilyen oknál fogva felborul. Az egyszülős családokban ennek a veszélye fokozottan fennáll, hisz a gyermek(ek) akaratlanul is a szülők egyetlen partnerei lesznek.

Ennek egyik formája az, amikor a gyermek praktiuks háztartási dolgokban kezd el segíteni, majd annak elvégzése teljes egészében ráhárul. Ilyen pl. mosogatás, bevásárlás, befizeti a számlákat, a kisebb testvérükre vigyáznak. Fontos, hogy ez a segítés nem egyenlő az önállósággal!

Másik formája, amikor a gyermek túl korán kezd el érzelmi támasza, lelki társa lenni a szülőnek. A feladata lesz, hogy végighallgassa a szülő panaszait, a magányosságairól szóló fájdalmait. 
Ilyen esetkben félő, hogy a gyermek sérül, túl korán nő fel, túl korán felnőtt feladatokat kell teljesítenie. 

Miben segíthet a környezet?

A parentifikáció elkerülése, vagy kis mértékűvé tétele, a szülő lelki egészségének megőrzésében is rendkívül fontos, hogy kialakuljon a barátokból, nagyszülőkből egy segítő háló a család köré. 

Hogy ki, milyen módon és formában tud a szűkebb vagy tágabb családjuktól (nagyszülők, nagynénik) segítséget kérni a mindennapokban - családonként eltér, akik a gyereket elviszik edzésre, otthon tudnak vele maradni, ha a gyerek beteg.

Ha a család jobb anyagi körülmények között van, ők anyagi szolgáltatás ellenében tudnak bébiszittert vagy takarítónőt fogadni. 

A nehezebb anyagi körülmények között élő családok fordulhatnak a területileg illetékes családsegítő irodához/szolgálathoz, ahol az ingyenes szolgáltatások (jogi, pszichológiai tanácsadás, anyagi támogatás, korrepetálás, felzárkóztatás) segítik a szülőket.

Miben segíthetek a barátok? 

A barátok fizikai és lelki segítséget is tudnak nyújtani. Fizikai segítség lehet, ha összefogva megszervezik a család lakásának közös kitakarítását, lányos apák esetén csajos napra viszik el a lányokat, egyedül maradt édesanya esetén megjavítják az elromlott dolgokat, esetleg bevásárlást, egy-egy hétvégén ebédre meghívják a családot - ezzel nem csak "mentesítik" a szülőt a fizikai munka alól, hanem közösségi élményt is kapnak. Fizikai segítség lehet, ha segítik a szülő én-idejét megszervezni, ha az adott időben megszervezik egymás között a gyermek(ek) felügyeletét. Meghívják a szülőt egy kávéra, társasjáték partyra, sétára, miközben beszélgethetnek vele a nehézségeiről, örömeiről. Sokszor hatalmas jelentőséggel bír egy-egy érdeklődő telefon is. 

Miben segíthet a kortárs szülői közösség?
Az osztálytársak/edzéstársak szülei komoly fizikai segítséget jelenthetnek, ha egy környéken élve a gyerekek iskolába, óvodába, edzésre, meccsre vagy onnan való hazafuvarozásban segítemek. 

Mi a személyes tapasztalatom? Sokszor a kortárs szülők tudatosan elzárkóznak az egyedülálló szülőktől való beszélgetéstől, kerülik őket, mert sokszor kényelmetlen szembesülni az ő nehézségeikkel. 

Segítő szervezetek

1. Egyszülős Központ

Bármilyen hihetetlen, de  hazánkban 500.000 egyszülős család él, ami hozzávetőlegesen 700.000 gyermeket érint.  Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005 óta segíti a szülőket, 2018 óta Budapesetn működtetik az Egyszülős Központot. A szervezet célja, hogy támogatói közösséget nyújtson az egyszülős családban élő gyerekeknek ls szüleiknek valamint egyenlő esélyeket nyújtson az így felnövekvő gyerekeknek. A központban kölünböző programmokkal és segítő/támogó szolgáltatásokkal várják a szülőket pl. trénerek, coachok, pszichológusok által vezetett csoportok/tréningek, munkaügyi és jogi tanácsadás. A gyerekeknek lehetősége van közös sportolásra, korrepetálás igénybe vételére.

 

2. Egyszülős Kártya

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány létrehozott egy egyedi kártyát, melynek tulajdonosai a Központ minden szolgáltatását ingyenesen vagy kedvezményesen vehetik igénybe. Ezen felül az Alapítvány partnereinél kisebb-nagyobb kedvezmény is igénybe vehető Pl. múzeumi/cirkuszi belépő, falmászás. 

Ki igényelheti a kártyát?
A gyermekét/it vagy nagykorúak esetében 25 évesnél nem idősebb, nappali tagozatos fiatalt nevelő, és ezért emelt összegű családi pótlékban részesülő  szülő,  a kártya névre szól, így csak az használhatja, aki igényelte. 

3. Egyszülős Klubok országszerte

Az Egyszülős Klubok országszeret várják az adott településen hasonló helyzetbe került szülőket, sorstársakat - a klubok határon túlra is elértek. 
Az elréhető Klubok: Kecskemét, Pécs, Szeged, Cegléd, Eger, Herend, Dabas, Sopron, Szombathely, Kőbánya, Szolnok, Nagykapos, Debrecen

 

Vizaverné Horváth Zsófia, Szombathelyimami
Fotók forrása: pixabay

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Humoros locsolóversek apáknak!

Humoros locsolóversek apáknak!

Hamarosan itt a locsolkodás ideje, ezért csokorba szedtük, ha nem is a legszebb húsvéti, de vicces locsolós verseket apáknak. A szép és hagyományos locsolóvers mellé, minden férfinak kell a tarsolyába egy humoros vers is... Mert hát a lányok várják ám azt is!
Ugrás az oldal tetejére