Jelenlegi hely

Megelőzhetőek a tavaszi gyermekbalesetek

Védőfelszerelések beszerzése, a szabályok átbeszélése – ezek a legfontosabb szülői feladatok tavasszal a gyermekbalesetek megelőzése érdekében. Kőnig Róbert gyermeksebész szakorvos, gyermektraumatológus az alábbi interjúban azt is hangsúlyozta, hogy a gyermek a szülő példáját követi.                         

Itt a tavasz, megérkezett a jó idő. Ez a baleseti osztály életében is jelent némi változást?

Jelent bizony, megnő a balesetek száma. A tavasz kezdetekor jelentős ugrás tapasztalható a gyermeksérülések számában, négyszereződik, ötszöröződik a gyermektraumatológiák forgalma. Ennek részben a jó idő az oka, másrészt az, hogy a gyermekek elfelejtik, hogyan is vigyázzanak magukra. Azok a rutinok, amelyek tavaly ősszel még bennük voltak, télen kikoptak.

Ezért is nagyon fontos, hogy a szabályokat újból le kell fektetni. Azt látom, hogy a négyéves kor alatti gyermekek többsége fejsérüléssel érkezik hozzánk, ők még nem tudnak jól esni, hiszen magasabban van a súlypontjuk. Az idősebb korosztály már kiteszi a kezét eséskor, így csillapítva az ütést. Ennek viszont az az ára, hogy könnyebben szenvednek el csukló- vagy felsővégtagtörést.

Sok család ül biciklire. Fontos, vagy elhanyagolható a védőfelszerelés használata?

Akár profi, akár hobbi sportolásra, játékra gondolunk, nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelés. Nem véletlen, hogy külön sisakot fejlesztettek ki a biciklizéshez, és egészen más formájút kell használni például a falmászáshoz. Ugyanez igaz a cipőkre is. Nem győzöm hangsúlyozni: a gyermekek utánoznak.

A szülő hiába követeli meg a gyermektől a védőfelszerelés használatát, ha ő maga nem hordja. Egyszerű a képlet: példát kell mutatni.

Ha megtörténik a baj, milyen általános tudnivalókra készüljenek a szülők?

A gyermekek még fejlődnek, sokkal rugalmasabb a vázszerkezetük, mint egy felnőttnek. Az esésből, ütésből érkező energia inkább hajlásokat, és kevésbé töréseket okoz. Arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy bármilyen fájdalommal járó sérülésnek előbb meg kell gyógyulnia, utána jöhet az újabb terhelés.

Ha valami fáj, pihentetni kell. Ha ez nem történik meg, rosszabb lesz a teljesítmény, hosszabb a gyógyulás. Ilyenkor a sportot abba kell hagyni, a fájó testrészt pihentetni kell, felpolcolni és hűteni, kompressziós pólyát, vagyis fáslit helyezni a duzzanatra. Ha három nap alatt nem javul a gyermek állapota, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ilyenkor a sportoláshoz is kedvet kapnak a gyermekek. Mire figyeljenek a szülők?

Amikor sportot választanak, olyat keressenek, amelyik megfelel a gyermek testalkatának. Kevésbé fontos szempont, hogy anya, apa mit szeretne, vagy szeretett volna űzni régen.

Kitől kérhet segítséget a szülő?

A házi gyermekorvostól, sportorvostól, vagy akár a kiszemelt sportág edzőjétől. De bárhogy is döntenek, mindenképpen egy egészségügyi felméréssel érdemes kezdeni az aktív sportolást. A nagyobb sportklubokban ez alapkövetelmény.

A testnevelés órán a túlsúlyos gyermekeknek pontosan annyit kell futniuk, mint vékony, külön sportra járó társaiknak. És kötélmászásból, szekrényugrásból sem kapnak könnyítést. Ez így helyes?

Igen. Egy fejlődő szervezetnek a testnevelés óra feladatai nem jelentenek olyan extra igénybevételt, amelyek miatt külön vizsgálatra lenne szükség. De egyébként is van rendszeres védőnői, illetve iskolaorvosi vizsgálat. Az ezen felüli orvosi ellenőrzés nem a kondíció fenntartásához szükséges mozgásnál, hanem a komolyabb sportnál fontos.

Amikor sportolni kezd a gyermek, a heti egy-két napos elfoglaltság után gyorsan mindennapossá és kötelezővé válik a különóra. Jó, ha hagyják ezt a szülők?

Alkatfüggő. Van olyan gyermek, akinek nem árt a mindennapos terhelés, más nem bírja. És persze az is fontos, hogy a gyermek mit szeretne. De tény, kezdetben heti egy-két alkalomnál több edzésnapot nem szabad engedni, fontos a fokozatosság elve.

Merjünk beleavatkozni az edző utasításaiba?

Nagyon fontos a jó edző. Nem mindegy, milyen személyiségű emberre bízzuk a gyermekünket. Ő ugyanis az az ember, aki a legnagyobb hatással lesz a gyermekre, ha a sportról van szó, az edző véleményére sok esetben jobban adnak a gyermekek, mint a szülőére vagy a tanáréra.

Már csak ezért is beszélgessünk az edzővel, hallgassuk meg a véleményét, de mondjuk el mi is, hogy mit szeretnénk. Mindezt természetesen úgy, hogy a gyermek is ott van. Az edzőt arra kell kérni, követelje meg, hogy mindent, amit megoszt vele a gyermek, azt a szülőnek is mondja el. A fájdalmat, sérülést, mindent. Nem lehetnek titkok. Ez egy dupla védelem.

Versenyszerű sportnál a sérülésveszély fokozott. Mit tehetnek a szülők ennek elkerülése érdekében?

Nagyon fontos a megfelelő minőségű és méretű sportfelszerelés. A gyermekek nőnek, nem biztos, hogy jó a tavalyi ruha, cipő. A megfelelő felszerelésről is egyeztetni kell az edzővel. A körültekintés, megelőzés a mindennapi mozgásnál, és a sportolásnál is fontos.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére