Jelenlegi hely

Jutalom Vagyok - csoportos korai szenzomotoros szűrés

A statisztikák szerint átlagosan minden hatodik gyermek eltérő fejlődésű. Az eltérő fejlődés, amennyiben idejében kiszűrik, korai fejlesztéssel az esetek többségében akár néhány hónap alatt korrigálható. Ilyen fejlesztés hiánya viszont tanulási-, értési- vagy mozgás zavarokat eredményezhet majd később, az iskolában.

Kinek a dolga észrevenni, ha egy gyermek eltérő fejlődésű?

Elsősorban a védőnő van kapcsolatban a családdal. Az ország harmadában azonban éppen betöltésre vár a védőnői állás. Ahol pedig vannak, a védőnők olyan leterheltek, hogy nincs idejük vizsgálati környezetben korai szűrést végezni. A következő lehetőség a gyerekorvos, aki tetten érhetné az eltérő fejlődést. A gyerekorvos azonban nem vizsgálhat mindenkit, hanem csak azokat a gyerekeket, akiket hozzá küldenek. Mi a helyzet az intézményekkel? A óvoda a bölcsőde vagy a családi napközi általában nem foglalkoztatnak mozgásvizsgáló szakembert.

Sajnos országosan igaz, hogy kevés a szakember. A Jutalom Vagyok projekt alapgondolata, hogy a szakemberek ne töltsék a drága idejüket utazással.  Ha a szükséges mozgáselemek távolról is megfigyelhetőek, akkor inkább futár vigyen egy alkalmas eszközt helyszínről helyszínre. Ilyen távmegfigyelő eszköz fejlesztésén dolgoztunk az utóbbi hónapokban. Ennek segítségével a mozgásvizsgáló szakemberek a saját szupervíziós szobájukban kivetítve láthatják az akár határszéli bölcsőde csoportjait, vagy a baba-mama klub soros találkozását. Ezek a csoportos megjelenések idális alkalom a szűrés elvégzésére.

Nóra, egy anyuka: "Titusz 3 éves koráig ugyanolyan gyerek volt, mint a társai. Volt néhány furcsa mozdulata, de hát melyik gyereknek nincsen? A kúszás kimaradásán kívül semmi rendkívülit nem vettünk észre rajta. A visszajelzések pozitívak voltak. „Jaj, ráérnek, semmi baj nincsen, majd kinövi” mondta a védőnő, a gyerekorvos, és a bölcsődei nevelők is. Csak később, amikor már nem lehetett nem észrevenni a lemaradását, akkor kerestünk szakembert.  Remélem, Titusz utoléri a társait, kerül, amibe kerül. De most már tudom, hogy kisebb korban mindenkinek egyszerűbb. Az öccsével mindenképpen részt veszünk korai szenzomotoros szűrésen."

A korai szenzomotoros szűrés azon alapszik, hogy a gyermek eltérő fejlődése mindig együtt jár a mozgásban is megfigyelhető valamilyen sajátossággal. Gururulás, mászás, ilyen egyszerű mozgáselemeket vizsgálunk egy csoportos szűrésen. A bölcsődei/óvodai tornafoglalkozáson, vagy éppen a baba-mama klub foglalkozásán kamerákkal vagyunk jelen. A mozgásvizsgáló szakember pedig vagy az élő közvetítést nézi, vagy amikor ideje engedi, a videofelvételt visszanézve alakítja ki véleményét.

A távmegfigyelés rendszerét alkalmazva a gyermek biztonságos társaságában, megszokott biztonságos környezetében szinte észrevétlenül lehet jelen a figyelmes szempár. Néhány kamerával, amelyek egyszerűen az ajtóra vagy egy tornateremben a bordásfalra akaszthatók, és a 220 V-os vezeték csatlakoztatásán kívül semmi dolog nincsen velük. Csendben forgatják a fejüket a távoli joystick mozdulataira, nézelődnek, hogy minden fontos dolgot megmutassanak a közvetített képen keresztül a távoli szakemberek számára.  Az eszközök szoftvertámogatását illesztettük a TÁMOP 6.1.4 Koragyekmekkori projekt által kidolgozott szülői kérdőívekhez, melyek a jutalomvagyok.hu oldalakon online kitölthetők és a csoportos szűrés eredményével összevethetők.

Az arányok súlyosak. Egy mai 15 fős kisgyermek csoportban általában 2-3 olyan gyereket is találni, akinek az eltérő fejlődése korai fejlesztéssel korrigálható lenne. Sajnos, bárki feladata is a szűrés, a TÁRKI adatai szerint az eltérő fejlődésű gyerekek 30 %-át átengedi a védőháló. Csoportos szűrésre lenne szükség a kora gyermekkorban, az országban mindenütt. Ez feltárná az eltérő fejlődésű gyerekeket, és a korrekció néhány hónap aktív mozgásfejlesztéssel korrigálható volna. Ennek hiányában a gyerek első élménye az iskolában nem a tanulás, a felfedezés öröme, hanem a kudarcélmény lesz, annak az évekre vagy még tovább gyűrűző hatásaival.

Országjárás 2016

A Jutalom Vagyok csapat májusban országjárásra indul. A nagyobb városokban csoportos szenzomotoros szűrést tartanak, amelyre szeretettel várják a szülőket 1-7 éves gyermekükkel együtt. A pontos időpontok és helyszínek még szervezés alatt vannak.  A végleges naptárat közzéteszik az oldalukon. A bölcsőde, óvoda, családi napközi vezetők figyelmét is szeretnék felhívni, hogy az intézményükben nevelkedő gyerekek esetleges megváltozott képessége időben kiderüljön, és a szükséges korrekció az iskola idejére megtörténjen. Részükre a csoportos szenzomotoros szűrést ajánlják. Keresik az érdeklődő baba-mama klubokat is: a májusi országjárásuk apropóján megyénként egy közösségnek / csoportnak / baba-mama klubnak felkínálják a szűrést térítési díj nélkül. A beérkezett igénylőkkel felveszik a kapcsolatot, egyeztetik a szűrés lehetséges időpontjait és egyéb tudnivalókat. Egyéb tudnivalók és a regisztráció a www.jutalomvagyok.hu oldalon található.

Forrás: Jutalom Vagyok team

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére