Jelenlegi hely

Hogyan válasszunk íróasztalt a leendő elsősünknek?

Sok anya szívét megdobogtatja, hogy a gyermek iskolás lesz, és elkapja őket az ősi lakásátrendezési ösztön. Majd az első néhány bolt után elbizonytalanodva állnak a feladat előtt, mert a 21. századra az íróasztal választás is komoly kérdéseket vet fel. Nem, nem apa bankkártyájának kódjára gondolok!

Két hete folyamatos íróasztal-kereső lázban égek és kergetem lassan őrületbe a családot. A különböző áruházak weboldalait bújom, méricskélek magasságokat, mélységeket és árakat.

Az íróasztal választást olyan egyszerűnek gondolná az ember, pedig akad pár kérdés vele kapcsolatban, ami készületlenül ért:

 • A gyerekhez igazítható, vele párhuzamosan „növő” asztalt válasszunk, vagy egy igazi komolyat már végleges méretekkel?
 • Vízszintes legyen az asztal lapja vagy dönthető?
 • Elég a minimalista stílusú és ezáltal kis méretű, vagy a nagyobb kellene?
 • Sokfiókos legyen vagy inkább egy görgős tárolót válasszunk mellé?
 • Attól függően, hogy hova helyezzük, el kell tudni vezetni a kábeleket a világításhoz és az elektronikai kütyükhöz; a takaríthatóság, az anyag és a szín sem lényegtelen… jajaj….
 • Milyen a jó tanulósarok? Hol legyen, milyen legyen?
 • És a színek, mennyire fontosak? Nem figyelemelterelő, ha túl színes, túl sok az impulzus?
 • Vegyünk vagy csináltassunk?

Milyen tehát a jó tanulósarok? Körbejártuk a bútorboltokat, megkérdeztünk néhány, bútorbolti szakembert, vajon ők mit tartanak fontosnak ebben a helyzetben?

Hova kerüljön a tanulósarok?

Sokszor ez nem is igazán kérdés, mert egy kis lakásban nincs választási lehetőség. Ha esélytelen a lakáshoz hozzárajzolni egy plussz szobát, akkor is érdemes átgondolni, hogyan tud, szeret a gyerek a leghatékonyabban "dolgozni"? Könnyebbé teszi a munkavégzést az a tudat, hogy a közelében vagyunk, ha hallja a család életének megszokott zajait vagy csak csendben, nyugalomban tud elmélyülni a tanulásban?

A tanulósarok ideális helyének meghatározásánál a 3 legfontosabb szempont:

 • legyen elég természetes fény, lehetőleg úgy, hogy ne árnyékoljon a kéz,
 • megfordulás nélkül lehessen látni az ajtón belépőt
 • az asztalnál ülő mögött legyen fal, ami védelmi érzetet biztosít.
Készüljünk fel arra, hogy az első években kevesebbet fogja használni gyermekünk az asztalt, mint felső tagozatban, vagy még később. De legalábbis nem úgy, ahogy azt mi elképzeljük, hiszen házi feladat még nincs annyi, a napi gyakorlásokat, sokszor a konyhaasztalnál (együtt a szülővel) végzi majd. Tehát ha a tanévkezdésre nem sikerül megtalálni a tökéletest, ne essünk kétségbe!

Nem a méret a lényeg, de nem árt, ha tudjuk, mekkora asztal fér be a szobába. Tehát először is, találjuk meg a legjobb helyet, mérjük le, és ezt követően induljunk vásárolni!

 

 

Szempontok, amiket érdemes először átgondolni.

 • Vásárolni vagy csináltatni?
  Ha kicsi a szoba, érdemes elgondolkodni a készíttetésen. Ha minden centi számít, akkor egy jó asztalos milliméter pontosan képes kihasználni a lehetséges helyet.
   
 • Stílus 
  Mi illik be az enteriőrbe? Milyen a szoba stílusa? Érdemes a meglévő dizájn követni. Léteznek már kimondottan fiús és lányos bútorok is, de ha hosszútávon gondolkozunk, vegyük figyelembe azt, hogy a Barbies rózsaszín vagy a Mancsőrjárat pár év múlva, már lehet nem lesz a gyermekünk kedvence.
   
 • Méret, forma 
  Léteznek, hagyományos és sarokelemmel ellátott asztalok, ez utóbbiak, kis helyre is praktikusan beilleszthetők. (De ne válasszunk olyan asztalt, ahol a gyermek a sarkot bámulná tanulás közben) 
  Az áruházának kínálatában találhatunk kifejezetten kisebb gyermekeknek szánt íróasztalokat, vagy összetettebb felépítésű, akár dönthető lapú darabokat is. Ha hosszabb távra tervezünk, érdemes lehet nagyobb asztalt keresni.


 

 • Szín, anyag
   Fő a változatosság. Tapasztalatom szerint az anyag nem befolyásolja a tanulási vágyat. A boltokban találunk bútorlapból, fenyőből, MDF-lapból készült íróasztalokat, léteznek acélvázas, üveg vagy műanyag lappal rendelkezők is, de láttam már kartonpapír íróasztalt is. Ez utóbbit és a natúr fából készültet akár kedvünk szerint festhetjük is.
   
 • Tisztítás
  Az anyagválasztás során érdemes szem előtt tartani a tisztántarhatóságot, hiszen a gyerek otthon is fog vízfestékkel, temperával festeni vagy gyurmázni, de az „unalmas” percekben gyorsan születnek asztali firkák is, amelyet időnként valahogy le kell takarítani.

Mire is van szükségünk?

 • Íróasztal

A gyerekhez igazítható asztalt válasszunk, vagy egy végleges méretekkel rendelkezőt? A normál magasságú íróasztalok is megfelelnek a kisebb gyerekeknek is, a magasságból adódó problémákat egy állítható magasságú székkel könnyen kiküszöbölhetjük.

A választásnál főleg a méretekre érdemes figyelni: mi egy legalább 1 m széles és 60 - 70 cm mély darabot ajánlunk, ezen a gyermek hosszú ideig kényelmesen elfér majd.

Ha megtehetjük, választhatunk kisiskolásunknak otthonra ergonomikus íróasztalt és hozzá ergonomikus széket, hogy megelőzzük a későbbi gerincpanaszokat, hátfájást, fejfájást. Az ergonomikus bútoroknak állítható a magasságuk, ülésmélységük, háttámlájuk, asztallapjuk, stb., ezáltal mindig a legtökéletesebben tudjuk növekvő gyermekünk méreteihez beállítani.

 • Szék

Az ideális szék olyan, amiről leér a gyerek lába a földre, ne csak az íróasztalra támaszkodjon, így tud majd igazán stabilan írni. A lógó lábak könnyebben elzsibbadnak, a gyerek könnyebben elfárad.

Ha nincs módunk ergonomikus széket venni, legalább az íróasztal belső felére szereljünk egy lábtámaszként szolgáló keresztlécet. A gurulós - nem gurulós szék kérdése megosztó, sokak szerint a kerekes szék csak elvonja a figyelmet. A legprofibb székek állítható magasságúak és támlájúak. Nyilván ezek a szuper tulajdonságok az áraikban si látszik, egy-egy igazán komoly darab akár több tíz ezer forintba is kerülhet.

 • Tárolás

A kisgyerekek olyanok, mint a hörcsögök, rengeteg apróságot fel tudnak halmozni hihetetlenül kis idő alatt. Természetesen az összes cetlit és hangyányi műanyag pöcköt számon tartják, és így lehetetlenség a hátuk mögött selejtezni. Szuper, ha az asztalunknak vannak fiókjai, de ott csak a tengernyi mütyür és csetresz leledzik. Sokkal kényelmesebb, ha az asztal tetején, vagy a falon külön panelen kialakítunk tárolókat a tollaknak, filceknek, ceruzáknak. Így a fiókokba dobozokban bekerülhetnek a léleknek fontos apróságok és a könyvek, füzetek.

 • Világítás és műszaki kütyük

Hiába áll az asztal az ablak előtt, egy asztali lámpa akkor is szükséges.

Az asztali lámpát pedig úgy kell elhelyezni, hogy sem az asztalnál dolgozó sem az író kéz ne vessen árnyékot: az írásra használt kézzel szembeni oldalon, vagyis jobbkezeseknek balról, balkezeseknek pedig jobbról világítson.

Az ideális asztali lámpa jó fényerejű, fénye azaz a lámpa feje, irányítható, rugalmas hogy mindig a megfelelő szögben világítsa meg a munkaterületet.

A lámpán túl bizony egyre több elektronikai apróságnak is helyet kell találnunk a gyerekek íróasztalain: laptop vagy tablet, telefontöltés... íme egy frappáns megoldás: házi kábelrendező néhány iratcsipesszel.

ADL - Debrecenimami

Forrás: lakaskultura.hu; okosjatek.hu; képek: iroda-butor.hu; pixabay.com; pinterest.com; farmhousesister.blogspot.com; woohome.com; adorable-home.com

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!
Ugrás az oldal tetejére