Jelenlegi hely

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!

Ebben a cikkemben ismét a megmaradt húsvéti ételek kreatív felhasználására szeretnék ötletet adni.

Sonkás batyu - tortaformában

Nálunk ez a recept annyira bevált az évek folyamán, hogy húsvétkor alapból elkészítem. Reggelire, uzsonnára, vacsorára is kiváló!
Nyáron kerti partikon is kiváló nassolni való.

Hozzávalók a töltelékhez:

  • maradék sonka - kb. 20 dkg
  • 1 db paprika
  • 1/2 fohár tejföl
  • kb. 10 dkg juhsajt - ha nincs, bármilyen sajt jó
  • só, bors, majoranna

Tésztához: 2 csomag készen kapható leveles tészta (nem mélyfagyasztott) vagy pizzatészta

Szóráshoz: reszelt sajt

Töltelék elkészítése:
A sonkát, a paprikát és a juhsajtot apró kockákra vágjuk - ha keménysajtot használunk, akkor azt lereszeljük. A füstölt sajttól nagyon finom lesz! A felkockázott alapanyagokat összekeverjük a tejföllel, fűszerezzük.

Tészta:
A tésztát széttekerve négyzetekre vágjuk - 2x10 db. A tölteléket a négyzetek közepére kanalazzuk, a 4 csúcsot összefogva és csavarva batyut késztünk, majd a csúcsot benyomkodjuk a tésztába. Az így készült kb. 3-4 cm átmérőjű golyókat a hajtással lefelé csatos vagy szilikon tortaformába tesszük körbe. A tetejét bekenjük tojással, tejföllel vagy tejjel és megszórjuk reszelt sajttal, 15 percet pihentetjük.

Sütés: légkeveréses sütőben 160, alul-felül sütésnél 180 fokon, 40-45 percig. Sütés közben a tészta egy kicsit még nő, így a golyók összefüggő golyótortát alkotnak.

Ha van még időnk és energiánk pepecselni, mártogatós szósz is készülhet hozzá:
1 doboz darabolt paradicsomot (vagy paradicsompürét) , fél pohár tejfölt, kb. 6 dkg pestot összekeverek 1 teáskanál keményítővel, kakukkfűvel és bazsalikommal ízesítem és egyet rottyantom.

Aszpikos tojás

Ezt először azért készítettem, mert a francia salátához túl sok mirelit zöldséget olvasztottam fel - rögtönöztem, és sikere volt.

Hozzávalók:

  • maradék sonka
  • maradék tojás
  • esetleg keménysajt
  • mirelit salátazöldségek
  • zselatin
  • leveskocka vagy vegeta

Elkészítés:
A sonkát, tojást, sajtot apró kockákra vágom, közben megfőzöm vegetás vízben a zöldésgeket. Ezeket egy tálban összekeverem majd óvatosan szilikon/fém formába (tojás vagy muffin) kanalazom.

A zselatint elkészítem a zacskón található utasítás szerint - kb fél liternyire van szükségem, teszek bele egy fél leveskockát. Az elkészült zselatint óvatosan a formába kanalazom. Pár pec múlva megnézem, hogy a zselatin ellepi-e a zöldséget, ha nem, akkor még kanalazok rá. Megvárom, míg az aszpik kihűl, majd beteszem a hűtőbe, hogy megdermedjen. A húsvét reggeli asztal színes foltja lesz ez az étel!

Tipp: a hozzávalókat rétegezve is tehetjük a formába, így egy látványos ételt kapunk.

Szöveg és fényképek:
Szombathelyimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak
A Balokány-ligetért Egyesület RAJZVERSENYT hirdet “Méhek, a természet apró csodái” címmel!

A Balokány-ligetért Egyesület RAJZVERSENYT hirdet “Méhek, a természet apró csodái” címmel!

Pályázat típusa: alkotópályázat fogyatékossággal élő gyermekek és fiatalok számáraBeküldési határidő: 2023. szeptember 15.Korcsoport: 6-14 év közötti gyerekek
Mi az a neurofeedback tréning és mire jó?

Mi az a neurofeedback tréning és mire jó?

A figyelem, az észlelés, az emlékezet és a gondolkodás, mint kognitív képességeink kihatnak mindenre, amit csinálunk. Legyen az iskolai, munkahelyi vagy sportban való teljesítményünk.  Mint minden más képesség, ez is formálható, fejleszthető.
Ugrás az oldal tetejére