Jelenlegi hely

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Ételt készíteni nem annyira bonyolult, mint embert juttatni a Marsra. De rengeteg olyan tipp és trükk létezik, amitől vagy a végeredmény lesz jobb, vagy az életed könnyebb. Ezekből mutatunk most néhányat.

Miért pirítjuk meg a húst?

Kezdjük egy klasszikus mítosszal: a hús kérgesítése bezárja a nedvességet. Ez tévedés. Az igazság az, hogy a kérgesítés során pont hogy nedvesség távozik a húsból. Ami viszont tényleg történik, az az úgynevezett Maillard-reakció. Ennek lényege, hogy hevítés hatására a húsban található fehérjék és cukrok kölcsönhatásba lépnek egymással. A reakció eredményeképpen több száz új vegyület keletkezik, ezek felelősek a kéreg színéért és a zseniális ízekért.

Csak óvatosan a hőfokkal!

Sokan hiszik, hogy főzni magas hőfokon kell. Valójában ez csak néhány esetben indokolt. Ilyen pl. a vízforralás, a sült tészták “felfújása”, a wokban sütés vagy a paprika szenesítése. A legtöbb esetben viszont a közepes vagy alacsony hőfok a nyerő – így nem égeted el azokat az értékes ízanyagokat, amelyek pont a finom barnulás és karamellizáció során keletkeznek.

Nézz a bevonat alá!

A modern serpenyők esetében vitán felül a bevonat a mágikus kifejezés. Pedig annak csak egy dolga van: az, hogy az étel ne tapadjon le. A produkciód végeredményéért sokkal inkább a serpenyő anyaga a felelős.

A bevonatos serpenyők többnyire alumíniumból készülnek. Az alumínium rendkívül jó hővezető, ami annyit jelent, hogy gyorsan képes átforrósodni és lehűlni. Ez ideális olyan ételek elkészítéséhez, mint a mártások, az omlett vagy a rizottó. De nem alkalmas azokhoz az ételekhez, amelyek állandó hőfokot igényelnek. Csak egyet mondunk: rántott hús. Ehhez inkább öntött vas, szénacél vagy rozsdamentes acél serpenyőt válassz!

Mikor kerül az olaj a serpenyőbe?

Örök vita forrása: a hideg vagy a felmelegített serpenyőbe kell önteni? A rövid válasz az, hogy teljesen mindegy. A lényeg, hogy az olaj forró legyen, mire az étel belekerül. Ha kevés olajra van szükség, azt közvetlenül a sütés előtt is hozzáadhatod, ha sokat kíván, akkor nyugodtan zúdítsd bele a hideg serpenyőbe!

A zsír nagyon zsír

A zsír nemcsak azért kell, hogy az étel ne égjen oda. Legalább ennyire fontos azért is, mert egy sor aroma és íz a zsírban oldódik ki. Ráadásul a zsír megtapad a nyelvünkön, ami miatt tovább élvezhetjük ezeket az ízeket. Spoiler alert: ezért nem játszik egy ligában az air frierben aszalt csirkecomb a nagyi zsírban sütött, fokhagymával megtámogatott verziójával.

Az indianai Purdue Egyetem kutatói odáig merészkednek, hogy az öt alapíz mellett (sós, édes, savanyú, keserű, umami) a zsíros a hatodik. Tanulság? Ne félj zsírban sütni és eszedbe ne jusson kidobni! A pecsenyezsíros kenyér lila hagymával és/vagy savanyú káposztával az élvezetek olyan szintjét képviseli, hogy az már-már illegális.

EJ, minek a kő?

Találós kérdés: miért használnak a legjobb nápolyi pizzériákban fatüzeléses téglakemencét? És miért ragaszkodnak a világ legjobb pékségei a százéves, széntüzelésű fali kemencéikhez? A válasz a tégla. A tégla sokkal jobban tartja a hőt, mint a modern, fémből készült sütők. És ugye emlékszel: a szép, magas tésztához forróságra van szükség.

Nem mondjuk, hogy építess Te is téglakemencét. De ha beszerzel egy megfelelő méretű pizzakövet, az kis lépés az emberiségnek, de hatalmas lépés a jobb sütik irányába. Tedd be a követ a sütőbe és legalább egy órával a sütés megkezdése előtt kezdd előmelegíteni a sütőt a legmagasabb hőfokon! Meg fogja hálálni.

(A cikk forrásául Dim Nikov “Things I Wish I Knew Earlier About Cooking” c. írása szolgált.


Marázplast - A háztartás 1000 arca
marazplast.hu

- KAPOSVÁRIMAMI -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Kémia a konyhában - avagy: Hogyan főzz jobban, okosabban?

Ételt készíteni nem annyira bonyolult, mint embert juttatni a Marsra. De rengeteg olyan tipp és trükk létezik, amitől vagy a végeredmény lesz jobb, vagy az életed könnyebb. Ezekből mutatunk most néhányat.
Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Mit egyek, hogy egészséges legyek? Ismerd meg a Hormonkontroll étrendet!

Változni, soha nem könnyű! A berögzült szokások, a napi rutin gördülékennyé teszik a mindennapokat. Az étkezésünkön változtatunk szinte a legnehezebben! Megszoktunk bizonyos ételeket, ízeket, és a hétköznapi rohanásban sokszor úgy gondoljuk, nincs idő az egészséges ételekre. Ha jobban belegondolunk, az egészség, a szép bőr, és a megfelelő testsúly titka is éppen itt kezdődik - a tányérunknál.
A szívünk nem felejt - mi se feledkezzünk meg róla!

A szívünk nem felejt - mi se feledkezzünk meg róla!

Szeptember 29-én a világ minden táján a szív egészségére hívják fel a figyelmet. A Szív világnapja jó alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra, és átgondoljuk: vajon mi mindent tehetünk saját szívünkért és szeretteink szívének egészségéért. A szív nemcsak a test motorja, hanem életünk, energiánk és mindennapi aktivitásunk alapja.
Tiszta Hegyek Napja – Miért fontos, és mit tehetünk mi?

Tiszta Hegyek Napja – Miért fontos, és mit tehetünk mi?

Szeptember 26-án világszerte a Tiszta Hegyek Napját ünnepeljük. Ez a nap arra emlékeztet minket, hogy a hegyvidéki környezet nemcsak gyönyörű és lenyűgöző, hanem sérülékeny is. A hegyek ökoszisztémái kiemelten fontosak: innen ered az ivóvíz jelentős része, otthont adnak ritka növényeknek és állatoknak, és pihenést, feltöltődést nyújtanak az emberek millióinak.
Ugrás az oldal tetejére