Szülés után legtöbbször ismét visszaáll a szénhidrát-anyagcsere normális egyensúlya. Terhességi cukorbetegség a kismamák körülbelül három százalékában fordul elő.
A terhességi cukorbetegség felismerése
A terhességi cukorbetegség diagnosztizálásához terheléses cukorvizsgálatra van szükség. Ilyenkor megmérik az éhgyomori cukorértéket, majd meg kell inni egy pohár vizet, amelyben előtte 75g cukrot feloldottak. Ezután két órával ismét megmérik a vércukorszintet. Ha a két órás cukorérték 7.8 mmol/l felett van, akkor terhességi cukorbetegség áll fenn. Ha kicsivel alatta van az érték, akkor érdemes pár hét múlva újra elvégezni a vizsgálatot.
Ha a cukorbetegséget a terhesség huszonnegyedik hete előtt diagnosztizálják, akkor valószínű, hogy a vércukorszint már a terhesség előtt is magasabb volt a normál értéknél. Ilyenkor feltételezhető, hogy a cukorbetegség nem a terhesség következtében alakult ki, és a szülés után is magas marad. Ez már nem terhességi diabétesz: normál testsúlyú nőknél ebben az esetben 1-es típusú, túlsúlyosoknál pedig 2-es típusú cukorbetegség alakulhat ki. Mivel a terhesség alatt fennálló szénhidrát-anyagcserezavar veszélyezteti a magzat növekedését és fejlődését, fontos, hogy mindkét állapotot megfelelően kezeljék. Ha nincs kezelve szülészeti szövődmények, az újszülöttnél pedig alkalmazkodási zavarok jelenhetnek meg.
A terhességi cukorbetegség kezelése
Amennyiben a terhességi cukorbetegség nem túl súlyos, elegendő a diétával való kezelés. A kismamáknak megfelelően összeállított diétával kell a normál tartományon belül tartani a vércukorszintet. A diéta összeállításánál mindenképp szakorvos segítségét érdemes kérni, de azért vannak alapvető dolgok, amiket jó betartani:
- figyeljünk az ételek szénhidráttartalmára
- kerülni kell a cukros ételek, italok, a méz valamint a fehér lisztből készült ételek fogyasztását, helyette teljes kiőrlésű gabonát, a cukor helyett pedig fruktózt vagy szorbitot érdemes fogyasztani (a fruktóz és szorbit lassan emelik a vércukorszintet, de be kell számolni a napi fogyasztható mennyiségbe)
- sok zöldséget, gyümölcsöt kell fogyasztani, valamint az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztását kell előtérbe helyezni; ilyenek pl: szójabab, korpás müzli, színes főzelékek, saláták, cékla, retek, zöldpaprika, paradicsom, kisebb mennyiségben lencse, szárazbab, sárgaborsó, dió, mogyoró. További javasolt élelmiszerek: tej, kefir, joghurt, a legtöbb hazai gyümölcs, spagetti, makaróni, durumbúzából készült tészták, zabpehely, kukorica, főtt barna rizs, fekete kenyér
- a kevesebb nagy étkezés helyett át kell állni a többszöri (5-6) kis étkezésre
- rendszeresen kell a terhességnek megfelelő mozgást végezni, mert a mozgás során megnőtt energiaigény segít kordában tartani a vércukorszintet.
Ha a diétával nem sikerül a normál cukor értékeket elérni, akkor a diéta megtartása mellett inzulinra van szükség. A terhesség alatt szájon át szedhető vércukorszint csökkentő gyógyszereket nem szabad szedni, mert ezek károsíthatják a magzatot.
A terhesség után
Szülés után az inzulinos kezelést abba lehet hagyni általában, de a diétát még 5-6 hétig folytatni kell. Az első terhesség alatt jelentkező cukorbetegség a következő terhességek alatt is előfordulhat, viszont a terhességi cukorbetegség jelzi a hajlamot, ezért számítani lehet az időskori cukorbetegség kialakulására is.
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges