Jelenlegi hely

Tótündér és tavirózsák... menjünk vizililiom virágzást nézni!

A tündérrózsa azon kevés csodaszép növények egyike, melynek látványos virágzása a forró nyári időszakra esik. Romantikus esti séták, kerti tavak főszereplői ezek a színpompás növények. Sok helyen megcsodálhatod virágzásukat itthon is.

Mielőtt elindulnánk országjáró vízililiom avagy tündérrózsa virágzást nézni jó ha tudjuk, valójában milyen növényt is keressünk.

Ugye nem téveszted össze a tavirózsát és a lótuszt?

Két igen különböző vízinövényről beszélünk, bár virágzásuk egy időszaka esik, lévén egyformán melegkedvelők. A lótuszvirágzás sem olyan ritka már itthon, több botanikus kertben is megcsodálható. Elég, ha elolvasod korábbi cikkünket, máris tudni fogod merre indulj.

Indiai lótusz virágja, középen jellegzetes termése (Forrás)

A tavirózsák levele a víz színén fekszik, virágaik színválasztéka gazdag, a világos rószaszíntől a lilán át a sárgáig. Ez utóbbi tündérrózsafélék (Nymphaeaceae) 5, főleg a trópusokon elterjedt nemzetség hazánkban is honos faja a vízitök vagy sárga tavirózsa (Nuphar lutea).

Vizitök (Forrás)

Magyarországon megcsodálható még az óriás-tündérrózsa (Victoria), mely Dél-Amerikában elterjedt nemzetség, két faj, a V. amazonica és a V. cruziana tartozik ide. Különös ismertetőjelük hatalmasra megnövő leveleik, melyek átmérője természetes környezetükben akár a 4 métert is elérheti.

Óriás-tündérrózsa a Füvészkertben (Forrás)

Magyarországon őshonos faj a fehér tündérrózsa (Nymphaea alba L.), de további fajokkal is találkozhatunk kertészetekben, illetve védett tavakba, termálvizekbe telepítve (például Hévízen).

A latin nevét a görög mitológiából kapta. A történet szerint a nagy erejű Heraklész miatt elhunyt nimfa tündérrózsaként élt tovább a mocsárban. 

Tündérrózsa-virágzás térképen

Szeretnéd látni, még hol észleltek itthon tündérrózsát? Vagy Te magad is ráleltél egy eddig ismeretlen helyre? A Tündérrózsa térképen mindenki bejelölheti észleléseit. Horgászok, vizitúrázók, belterületi horgásztavakon, Duna holtágakon egyaránt észleltek már tavirózsákat.

A Hévízi-tó lila tavirózsái

Talán a legismertebb tavirózsa élőhely, a Hévizi-tó, mely 4,44 ha kiterjedésével és az őt körülvevő 50 ha területű véderdővel Európa legnagyobb gyógyhatású melegvizes tava.

A tó páratlan természeti környezetét az őt övező véderdő és park, a vízfelszín felett lebegő páraréteg, a víz felszínén úszó indiai vörös tündérrózsák (Castalia rubra longiflora) alkotják. A tó mélysége 2-38 méter között változik, ami úszni nem tudóknak elég rémületes lehet. Pedig a tündérrózsákkal díszített tavon úszkálni csodálatos élmény!

Eredetileg csak az őshonos fehér tündérrózsa nőtt a tavon. Dr. Lovassy Sándornak, a keszthelyi Gazdasági Akadémia igazgatója és a keszthelyi Balatoni Múzeum egyik alapítójának azonban az az ötlete támadt, hogy melegvízi változatok telepítésével próbálkozik. Az 1898-as kísérletben az indiai vörös tündérrózsa hosszúvirágú alfaja maradt meg.

A ciklámenpiros virágok 5-7 centiméterre emelkednek a víz fölé, valójában 1,5-2 méter mélységben kapaszkodnak meg az iszapban. Nagyon óvatosan közelítsük meg ezeket, mert védettek, és igen sérülékenyek. Nemcsak leszedni, de bolygatni is tilos őket.

A Tótündér legendája

A Hévíz-tó csodáiról több legenda is kering, a legrégebbiek az ókori Rómáig vezethetőek vissza. A legromantikusabb történet a szépséges Pethő Kláráé. Szerelem, hűség, Tátika és Csobánc vára is szerepet kap a történetben.

(Forrás)

Egy biztos, bájos szobra Molnár Jenő szobrászművész alkotása méltóan ábrázolja szépségét és a tóhoz való hűségét.

Abádszalóki sárga virágszőnyeg

Az Abádszalóki medencében május óta nyílik a mesebeli virágszőnyeg, Európa egyik legjelentősebb tündérfátyolmezeje. A Tisza-tó gazdag élővilágában az értékes fehér tündérrózsa állományai mellett látványos tagjai a vízi társulásoknak még a sárga virágú vízitök és a sárga tündérfátyol. Sárga, szerény illatú virágai májustól júliusig délelőtt kinyílnak, majd délután becsukódnak.

Szegezdi Anna képe (Forrás)

Nem is akármikor! Óramű precízséggel pontban délután négykor lebuknak a víz alá, és csak másnap mutatják meg ismét teljes szépségüket. Egy-egy növény átlagosan három napon keresztül nyílik, majd a harmadik nap végén végleg a víz alá bukik.

A fehér tündérrózsa (Nymphaea alba) az őshonos növényeink között azért is különleges, mert a legnagyobb méretű virágot növeszti.

(Forrás: Pixabay)

A tündérrózsa levélnyele és virágkocsánya akár a 3 méter hosszúságú is lehet, mire a víz felszínét eléri. A fajnak a víz tisztán tartásában fontos szerepe van, ugyanis a víz felszínén elterülő levelek beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az algásodást.

A nyíregyházi Viktória-ház medencéje

A Nyíregyházi Állatpark Viktória-háza előtti medencéjében a kora délutáni órákig hófehér színben pompázik az esti órákban nyíló amazonasi óriás-tündérrózsa, amelyet a tündérrózsák királynőjének is neveznek.

A Magyarországon szabadban és csak néhány órán át virító növény nem csak kellemes illatával, hanem a külső hőmérséklettől 4-5 C fokkal magasabb hőmérsékletével is magához csábítja a rovarokat, hogy elvégezzék a beporzását. A megtermékenyülés után várhatóan hétfőn a szirmai egy rövid ideig rubinvörös színűek lesznek, majd összezárulva a mélybe merül – olvasható a Nyíregyházi Állatpark Facebook-oldalán.

Tatai Fényes Tanösvény

Az egész évben, szezonon kívül is látogatható Fényes Tanösvény egy 43 állomással rendelkező, 1,5 kilométer hosszú ökoturisztikai útvonal. Bővelkedik a kalandokban: önállóan, kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók. Megcsodálhatjuk a karsztforrások lenyűgöző élővilágát, kiállításain és foglalkozásain is.

A 70-es évekre a bányászat miatt kiapadt láprétek és láperdők karsztforrásai a kétezres években ismét megindultak. A forrásokból enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel. A térség egyedülálló növénytársulásoknak és állatvilágnak ad otthont, így megtalálhatjuk a Fehér tündérrózsát is.

Óriások a kicsiny Viktória-házban

Ki ne ismerné kisiskolás korából a Füvészkertet? Molnár Ferenc közismert regényében, A Pál utcai fiúkban a botanikus kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára.

(Forrás)

Az 1893-ban épült mindössze 141 m2-es Viktória-ház az ország első és sokáig egyetlen trópusi üvegháza, kincsei az amazonasi- és paraguayi óriás-tündérrózsák. A budapesti Füvészkert (avagy ELTE Füvészkert) Magyarország első botanikus kertje, 1960 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület.

Óriás vízililiomaink levele több, mint két méter átmérőjű, pereme 10-15 cm-es, hatalmas vízen úszó tálcaként akár 50 kilót is meg tudnak tartani.

(Forrás)

Nyár derekától hozzák ananászillatú a 30-40 cm széles virágaikat. Egy virág csak két este nyílik ki, első este fehér színben, ekkor lepik el a trópusokon a bogarak... szeptemberben pedig egy napig a gyerekek! Hagyományos levélpróba programjára vár nyár végén a Füvészkert.

A Siófoki Jókai-park

A Hajóállomással szemben elterülő gyönyörű, gondozott park a déli-parti Siófok egyik ékessége. Keskeny fahíd, padok, sokféle vizinövény, aranyhalak, sziklák teszik változatosabbá a dísztavat, körülötte csendes japánkert, mintha nem is Balaton bulifővárosában járnánk.

A hatalmas angolkert helyén valaha a siófoki lóversenypálya állt. A 600 m2-es tavon fehér, sárga, világos és sötétrózsaszínben pompáznak a tavirózsák, gyönyörű látvány ennyi szín egyszerre. Hogy miért Jókai nevét viseli a park? Az író a Mártírok és Batthyány utca sarkán lévő gyönyörű (ma hotelként működő) villában töltötte életének legutolsó nyarát, 1903-ban.

A parkban található szabadtéri színpad és a Zenepavilon szabadtéri előadásainak egyedülálló háttere ez a csodálatos környezet.

ADL - Debrecenimami

Képek forrása: A szövegben megjelölt intézmények Facebook oldalai, Forrás; Forrás; Debrecenimami; Studio Rosa Rugosa

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Bolhazsákok és könyvmolyok

Bolhazsákok és könyvmolyok

Emlékszel még gyerekkorodból az összebújós meseolvasásokra? Az első kiböngészett betűkre, mikor végre összeállt egy szó? A takaró alatt zseblámpával olvasott regényekre? A könyvek világába belépés élménye egy életre elkísér bennünket.
Így lesz ügyes kezű gyereked

Így lesz ügyes kezű gyereked

Sok szülő csak az iskolaérettségi vizsgálatok során szembesül azzal, hogy óvodás gyermekének a rajzkészsége, vonalvezetése még nagyon távol áll attól, amilyen készségekre az első osztályban szüksége lesz. Kézenfekvőnek tűnhet ilyenkor színezők és feladatlapok garmadájával elárasztani a gyereket, ám a mozgások finomodásához nem erre van szükség.
Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Ugrás az oldal tetejére