Jelenlegi hely

Szülni fogsz? Aggódsz, hogy bent lehet-e a kísérőd, kell-e teszt?

A gyerekek covid ellenére is világra akarnak jönni, nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények között tud szülni a kismama. Az országos tisztifőorvos minden intézményt tájékoztatott, hogy szülés esetén sem kérhetnek oltatlan szülő nőtől, és kísérőjétől koronavírus-tesztet.

November 1-jétől életbe lépett a látogatási tilalom az ország valamennyi fekvőbeteg szakellátást nyújtó intézményében.

Bár a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) már a korlátozás bevezetésekor is hangsúlyozta, hogy „a szülő nő mellett folyamatosan tartózkodhat egy nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt”, úgy tűnik, hogy az eljárásrendet több kórházban sem tartották be. Ezért az országos tisztifőorvos ismét tájékoztatta az intézményeket a látogatási tilalomhoz köthető kivételekről.

Ahogy a korábbi járványhullámok alkalmával, úgy most is van néhány helyzet, amely esetben kivételt lehet tenni: ilyen például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzás; kiskorú, valamint az értelmi fogyatékossággal élő beteg mellett is ott lehet szülője, törvényes képviselője.

Szülés veszélyhelyzeti rendben, járvány alatt

A szülés a sürgős szükség körébe tartozó életet veszélyeztető állapotok körébe tartozik, mely azonnali egészségügyi ellátást igényel. A szülés nem tervezhető invazív beavatkozás, így nem vonatkozik rá a 469/2021. (VIII.6.) Kormány rendelet a tervezhető invazív beavatkozások veszélyhelyzeti rendjéről.

Az ún. apás szülések esetében a szülő anya kísérője nem minősül látogtónak, rá a szülés ideje alatt a kísérőkre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A vajúdás és a szülés tartama alatt folyamatosan a szülő nő mellett tartózkodhat az általa megjelölt nagykorú személy.

Az apás szülésre is van lehetőség, és az apától nem kérhetnek a belépés előtt koronavírus-tesztet.

Császármetszés esetén

Egy kicsit módosul a protokoll, mivel a császármetszés műtét. Az EMMI 2/2020. számú október 12-i egyedi utasítása értelmében

a császármetszés időtartama alatt a műtő légterében kísérő nem tartózkodhat. A tisztifőorvos állásfoglalása alapján azonban a császármetszés műtőn kívüli szakaszában, a szülés ideje alatti jelen lehet kísérő.

Azaz az EMMI utasítás csak a műtő légterében való tartózkodásra vonatkozóan fogalmaz meg tiltást. Az előkészítésre és a műtét utáni aranyórára – ha erre nem a műtő légterében kerül sor – az általános kapcsolattartási szabályok az irányadóak. A műtőn kívül a szülő nő mellett lehet a választott kísérő. A kísérő beengedése a születés utáni aranyórára azért is indokolt, mert az anya akadályoztatása esetén az irányelv által ajánlott bőrkontaktus csak az apával, kísérővel valósítható meg.

ADL - Debrecenimami

Forrás: Másállapotot a Szülészetben Facebook oldala; index.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?
Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Egy kisgyermekes anya napja egy akciófilmbe illő kihívások sorozata: reggeltől estig pelenkacsaták, katasztrófaelhárító műveletek, békítő bírák testületi ülései és mentőexpedíciók sokasága a játszótéren. Sok sírással, bizonytalansággal, puszival és öleléssel.
Ugrás az oldal tetejére