Jelenlegi hely

Cukkinis lecsó - egyre népszerűbb változat

Cukkinis lecsó: nálunk is egyre kedveltebb lett. Közrejátszik ebben az is, hogy mostanában nagyon sok cukkini terem a kiskertekben, a lecsóba is jut belőle.

Cukkinis lecsó készítése

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg zöldpaprika (tisztítva 0,6 kg)
  • 0,5 kg cukkini (2 db kicsi)
  • 0,5 kg paradicsom
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 szál bazsalikom
  • 10 dkg szalonna (vagy 1 evőkanál sertészsír)
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 db csípős paprika (nem feltétlenül szükséges)
  • 1 teáskanál só

Megjegyzések:

  • A hozzávalók arányát nem kell szigorúan betartani – nem is lehet, hiszen inkább darabra válogatjuk össze a lecsónak valót.
  • A klasszikus arány a 3:2:1 (3 rész zöldpaprika, 2 rész paradicsom, 1 rész hagyma), de ettől ízlés szerint el lehet térni, hiszen van, aki több paprikával, van, aki több paradicsommal szereti. Szóval: ahány ház, annyi szokás. A cukkini mennyiségét is lehet tetszőlegesre választani.
  • Ha nincs zöldfűszer, használj szárítottat.
  • A lecsót gazdagíthatod karikára vágott kolbásszal, debrecenivel, virslivel.

Előkészítés

  • A zöldpaprikát, paradicsomot és cukkinit, zöldfűszereket megmosod.
  • A zöldpaprika csumáját eltávolítod, karikákra vágod.
  • A paradicsomot karikákra vágod. (Ha kényes vagy rá, a szeletelés előtt mártsd egy-két percre forró vízbe és húzd le a héját.)
  • A cukkinit – ha már öregebb – meghámozod és kockákra vágod. (A zsenge cukkini héját nem kell eltávolítani, mert még színesíti is az ételt.)
  • A hagymát megtisztítod, félbe, majd félkarikákra vágod.
  • A szalonnát kockákra vágod.A zöldfűszereket felaprítod.


A cukkinis lecsó elkészítése

  • A szalonnát egy nagyobb lábasban kiolvasztod.

  • Megpárolod rajta a hagymát.

  • Ráteszed a piros fűszerpaprikát, összekevered, majd beleteszed a paradicsom harmad részét, hogy engedjen egy kis levet.

  • Ráteszed a karikákra vágott zöldpaprikát és csípős paprikát is. Lefeded és fedő alatt párolod 10 percig, hogy egy kicsit puhuljon (nehezebben fő meg, mint a paradicsom és a cukkini).

  • Hozzáadod a cukkinit és paradicsomot. Megsózod.

  • Összekevered.

  • Addig párolod (most már fedő nélkül), míg minden puha lesz). Ez hozzávetőlegesen negyed óra, de függ a zöldségek fajtájától, állapotától.
  • Ha gazdagítani szeretnéd, a karikára vágott húskészítményt a főzés vége előtt 5 perccel add az ételhez – a felaprított zöld fűszerekkel együtt.
  • Amikor minden megfelelően puha, a cukkinis lecsó elkészült.

Tálalás

Egy szelet friss kenyérrel tálalhatod – és lehet, hogy kanál kell hozzá, mert elég sok leve lesz.

 

Ha érdekel a lecsó eltevése és a cukkinis lecsó eltevése, az oldalamon találod.


Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az anyaság szívhangjai – Gondolatok a szülés utáni érzelmi hullámzásról

Az anyaság szívhangjai – Gondolatok a szülés utáni érzelmi hullámzásról

Az anyaság nem csupán egy új szerep, az anyaság egy átalakulás. Testben, lélekben, és olyan mélységekben, amiről talán soha nem hittük, hogy bennünk léteznek.
Játékos családi ötletek, amikkel ti is feltalálók lehettek!

Játékos családi ötletek, amikkel ti is feltalálók lehettek!

Tudtátok, hogy június 13. a Magyar Feltalálók Napja? Ezen a napon tisztelgünk a magyar találékonyság és kreativitás előtt, hiszen hazánk számtalan zseniális feltalálót adott a világnak. Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudósunk ezen a napon jegyeztette be a C-vitamin felfedezését, ezért emlékezünk meg évről évre a magyar találmányok és ötletek világáról. Ez egy szuper alkalom arra, hogy otthon ti is egy kicsit feltalálók lehessetek!
Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Magyar Feltalálók Napja - amikor a magyar észjárásra büszkék vagyunk

Tudtátok, hogy van egy nap, ami csak a magyar feltalálóké? Minden év június 13-án ünnepeljük a Magyar Feltalálók Napját, amikor a világot formáló magyar elmék előtt tisztelgünk. Ez egy remek alkalom arra, hogy a gyerekekkel együtt felfedezzük, milyen találmányok születtek hazánkban, és hogy mennyi mindent köszönhetünk ezeknek a zseniális ötleteknek.
Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Tiszta víz, tiszta élmény – kirándulás iható forrásokhoz a családdal

Magyarország tele van szebbnél szebb forrásokkal, ahol a természet csendje és a tiszta víz varázsa együtt ad élményt. Hoztam pár igazán hangulatos helyet.
Ugrás az oldal tetejére