Jelenlegi hely

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?

A Himnusz születésnapja

A Himnusz születésnapját a Magyar Kultúra napjának hívják, évről évre egyre több helyen és izgalmasabb programokkal emlékezünk meg róla. Fasang Árpád zongoraművész ötletére jött létre 1985-ben, hogy e napon emlékezünk meg múltunkról, értékeinkről.

Hogy miért ezen a napon?

Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Azaz tisztázta le a már régóta készülő verset. Azóta mintegy 30 nyelvre lefordított művét Erkel Ferenc megzenésítésében 1844. július 2-án mutatták be a Nemzeti Színházban.

Valljuk be, sokunknak nem volt Kölcsey a kedvenc alakja a suliban. Értjük mi a Himnusz fontosságát, de maga a költő nem igazán került hozzánk közel gyerekként.

De tulajdonképpen mit is tudunk Kölcseyről? És a Himnuszról?

Egész életét és halálát titkok tömkelege lengi körül.

A költő, főleg húszas éveiben, igen sok szerelmes verset írt, ám soha nem volt a verseknek ismert címzettje. Nem volt néven nevezett szerelme sem élete folyamán, leggyengédebb hangvételű levelei barátjához, Szemere Pálhoz szóltak.

Hirtelen halála, szokatlan gyorsasággal megtörtént temetése túl jól jött az őt elhallgattatni nem tudó osztrák hatalomban, nem véletlen hát, hogy gyanút keltett környezetében, követőiben.

Kölcsey Ferenc Franz Eybl litográfiáján

Kiemelkedően haladó gondolkodású, taktikus politikus volt, az ókori filozófiai művek mellett kora modern szerzőit, irodalmi műveit egyaránt olvasta. Maga sem gondolta volna, hogy az általa oly rossznak tartott, depressziós időszakában írott Himnusz verse ilyen fontossá válik.

A Kölcsey-kúria

Álmosdon – Debrecentől 35 km-re a határ felé -  található az egyetlen, eredeti formában megmaradt, a Kölcsey családhoz kapcsolódó épület. Az 1700-as évek végén épült kúria a költő szüleinek a lakóháza volt. A költő nemcsak gyerekkorát és a nyári vakációkat töltötte itt, de első verseit is itt írta és 25 éves koráig itt is gazdálkodott.

A Kölcsey kúria ma Emlékház Álmosdon (Forrás)

1968-ban nyílt benne kiállítás Kölcsey Ferenc életéről és munkásságáról. Az épület szobáit korabeli bútorokkal rendezték be. Kiemelkedő érdekessége a szabadkéményes kétkemencés konyha korabeli használati eszközökkel és az egyetlen Kölcsey hagyatékból származó, titkos fiókokat rejtő fali szekreter.

A Himnusz a zenében

Nemzeti imádságunkat, a Himnuszt akár a Megismerni a kanászt dallamára is el lehet énekelni, mert ugyanaz a ritmusa.

Gondolnád, hogy Kölcsey nem tartotta jó versnek, korabeli hallgatói pedig eléggé lelkesítőnek?

A Himnusz 1989-ben,csak 166 évvel azután vált hivatalosan nemzeti himnuszunkká, hogy Kölcsey papírra vetette. A magyarságnak addig nem volt önálló nemzeti himnusza, minden felekezetnek, a katolikusoknak, reformátusoknak is saját néphimnuszuk volt.

Az óbudai hajógyárban a Széchenyi gőzös felavatása az első nyilvános ünnepség, melyen elhangzik a ma ismert Himnusz 1844. augusztus 10-én. Rossz ómennek bizonyul, mert a hajó rövidesen elsüllyed. Az első iskolai előadás két héttel később augusztus 25-én történik meg a pesti vakneveldében.

A szovjet időkben szöveg nélkül, instrumentális változatban játszották. Így '56-ban nem véletlenül hatott olyan erősen, amikor végre szöveggel lehetett énekelni.

A magyar Himnusz regényes történetéről készült videót ITT tudod megnézni.

A Himnusz képregényben

Egy különleges kezdeményezés keretében 5 magyar rajzoló elkészítette 5 magyar költőóriás egy-egy művét képregény formában. Hogy miért képregény?

A képregény talán az arany középút a film és az irodalom között: a szöveg és a képek együtt mesélnek.

A teljes képregény ITT tekinthető meg.

Kölcsey futás

Egy lelkész házaspár, Pakulár István és Pakulár Bú Julianna szervezésében immár 12. alkalommal minden év augusztusában került sor a Kölcsey emlékfutásra. Reggel 9 órától a tasnádi református templom elől indul a 10 km-es táv, egészen Tasnádig futnak, gyalogolnak vagy kerekeznek a lelkes résztvevők Kölcsey pólóban. A nap végén közös bográcsozással ér véget a kaland.

Kép forrása

Táblakép a Himnuszból?

Smídt Róbert, a felvidéki Szőgyénben élő fafaragó Himnusz című monumentális alkotása 6 éven át készült. Egyedülálló műalkotás a 10 négyzetméter nagyságú, 5×2 méteres és 800 kilogramm súlyú tölgyfából faragott táblakép, a magyarság történelmét jeleníti meg a honfoglalás előtti időszaktól.

Kép forrása

Nemcsak az iskolai ünnepségek és focimeccsek kezdetét jelzi de

a Himnuszhoz kötödő különleges tárgyakkal, eseményekkel közelebb hozzuk multunk hatalmas kincsestárát mindennapjainkhoz, gyerekeinkhez és magunkhoz egyaránt.

ADL - Debrecenimami

Forrás: Innen és Innen

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Habcsók az ágon, csillagszóró, képeslapok, Rubik kocka, bakelit lemezről szóló „Mennyből az angyal” és a szülői ház karácsonyfadíszei… Múltidézés retro képekkel.
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY - Adventi tippek, ingyenes nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony megint egy kicsit más lesz: tudatosabb, pazarlásmentesebb, visszafogottabb, talán bensőségesebb is. Már most is érezzük, ha ránk is zúdul minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról-boltra, meggondoljuk, átgondoljuk és még egyszer, vagy ezerszer végiggondoljuk. Pont ezért hoztuk létre ezt a tervezőt, hogy ezzel is segítsük a tudatosabb jelenlétet.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható Eta néni elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaháza

Eta néni 2022-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére