Jelenlegi hely

Hurcipercek Melindával - Hordozás nyáron

Egyik percben még kiszámíthatatlan zuhék húzzák keresztbe a nyári szüneti programjainkat, a következő fél órában pedig már napsütéses idő van. Végre el tudnánk jutni a családdal kikapcsolódni, pihenni, esetleg kimaradnánk az esküvő szezonban kicsit egy lagzin. Erre tökéletes a hordozás. Igen ám, de milyen hurciban nem sülünk össze a babánkkal? Hogyan öltözzünk a kényelmesebb nyári hordozáshoz? Nézzük át gyorsan egy naptejezésnyi idő alatt!

Hordozni melegben? De hát összeizzadunk!

Ez tény. Amikor a babád hozzád simul, mindenképp melegítitek egymást. Ugyanakkor a kicsiknek az összeizzadás sokszor nem akkora kellemetlenség, ami miatt lemondana a testközelségedről. Így a gyermeked nagy eséllyel hőmérsékletre való tekintet nélkül fel fog kéredzkedni az öledbe. Persze ez is a legtöbb babára vonatkozó állítás. Van olyan kicsi, akit igenis zavar az izzadás. Annak, hogy nektek mikor, mennyi kánikulai hordozás kényelmes, te vagy a szakértője.

Ami mindenképp a 30+ fokokban is a hordozás mellett szól, hogy ezzel megóvhatod a babádat a túlhevüléstől. Minél kisebb a gyermeked, annál hasznosabb nagy melegben is a hordozás, hisz csecsemőkorban még komoly fejlődés előtt áll a babák idegrendszerének az a része, amely a testhőmérséklet megfelelő beállításáért felel.

Ahogy hőemelkedés, láz esetén átvesz a felnőtt teste a gyermekétől hőt, úgy a nagy külső melegben is így tesz. Ezt a jelenséget fokozott izzadás fogja kísérni, ami bármennyire kellemetlen érzés, segíti mindkettőtöket. A testnek természetes védekező mechanizmusa a verejtékezéssel való önmagunk, és hordozás esetén a babánk hűtése.

Azért mégis mi az, amiben nem sülünk teljesen össze?

A hordozás a plusz réteg és a szükséges szorosság miatt nem tud nem melegítő lenni. Vannak azonban trükkök, amelyekkel valamelyest kevésbé izzasztóvá teheted a hordozás élményét.

Mindenekelőtt tedd el őszre a rugalmas kendő anyagú hordozóitokat! Ezek kötött anyagok, legalább három rétegben tartanak stabilan. Ha valami, akkor ez szauna élményt fog adni nektek a nyári melegekben. A szövött karikás kendő egyetlen réteg. Amennyire a tartásbiztonság engedi légáteresztő. A babádat ugyan körülöleli, viszont rajtad csak egy sávon fut. Ha csavartan füzöd be, még kevesebb részedet takarja. A lelógó résszel pedig akár remekül lehet legyezni magunkat.

Ha kendőztök, választhatsz vékonyabb anyagból készültet kendőt!

Kendő esetében a sokszor emlegetett, titokzatos G/M2 szám a kulcs. Ez azt mutatja meg, hogy 1m2 anyagban hány deka fonal van. Minél kevesebb az anyag, annál kevésbé melegít. Ugyanakkor az is fontos, hogy a vékonyabb anyag a kicsi súlyának gyarapodásával gyakran bevágó, kényelmetlen érzés lehet. Pusztán a nyári meleg miatt én nem választanék alacsony g/m2 számú kendőt. Viszont ha a többi szempont épp összejátszik ezzel a tulajdonsággal, akkor már tettél valamit a kánikulai kényelmetekért.

Játszhattok az anyagösszetétellel is. A szövött kendők anyaga jellemzően a pamut. Amiben emellett van valamilyen arányban bambusz, len vagy esetleg selyem, az légiesebb érzet lehet. Anyagválasztás esetén a gyapjú télen fűt, nyáron hűt tulajdonsága is biztató lehetőség.

A kötésmódok közül is van melegbarátabb. A szövött kendő egy rétegben is biztosan tart. Így bármilyen kötés jó lehet, ami kevesebbet takar belőletek. A kulcs az egyrétegűség. Azért kötésválasztáskor fontos szem előtt tartani, hogy minél kevesebb anyag fut rajtad, annál kevesebb felületen tud a súly oszlani.

Onnantól, hogy babád kinyomogatja magát a kis karjain, a lapockáig megtámasztás, az úgynevezett kint kezes hordozás is biztonságos számára. Ez nagyobb szellősséget ad a kicsinek. Viszont a hordozó személy számára a súlyelosztást befolyásolva kényelmetlenebbé teheti a hordozást.

Természetesen a nyári kendőzés szerelmeseinek is készült már a piac különlegességekkel. Olyan varázsszavakra kell rákeresni, mint gézkendő vagy leichte kendő. És persze megkérdezhettek egy hozzám hasonló hordozási tanácsadót konkrét, nyári hordozáshoz kifejlesztett kendőmárkákért.

Nem csak a kötözgetős hordozók lehetnek nyáriak!

Formázott, bizonyos részeiben vagy egészben fazonra varrott eszközökben is gyártanak nyári verziókat. Itt az anyagválasztás jellemzően a kicsinek lesz érezhetően más. A váll-, és derékpántok ugyanis párnázottságuk függvényében mindenképp melegítenek.

A nem kendős hordozóknál a nyáriasítás jellemzően a babára vonatkozik tehát. A könnyű dekoranyagok választása mellett évről évre egyre több márka rukkol elő a hálós hátrésszel. Létezik olyan márka, aki kombinált hátrészt készít. A klasszikus, dekor anyagú hátrészt kicipzározva és felhajtva egy erős, stabil tartást adó hálós rész simul a baba popsija alá és a hátára. Így gyakorlatilag a hordozó több évszakos. Ilyen hálós babahátrész megoldású hordozót egyre több márka hoz ki a piacra. Magyar márkák közül is találunk ilyet.

Ezzel a megoldással a megtámasztás nem csökken, viszont jelentősen szellősebb érzet a kicsinek. Hangsúlyozom, a hordozó szellőssége baba számára érezhető. A felnőttet érő részekre még nem sikerült a gyártóknak nyáriasítást kitalálni.

Adja magát, de azért említsük meg: a világosabb színű hordozó kevésbé szívja a napot. Direkt nyári hordozásra fejlesztés kapcsán említést érdemel, hogy léteznek olyan hordozók, melyeknél a gyártó ki is emeli, hogy UV-szűrős anyagból készíti. Ebben is súgok, ha érdekel. Speciálisan nyári hordozásra készült hordozó keresésekor kulcsszavunk a solarveil anyag lehet.

Ejtsünk pár szót külön az alvócsuklyáról!

Ha a medencebillentés nem elegendő ahhoz, hogy megtámasszuk a babánk fejét (alváskor, vagy mert maga nem tartja még), formázott hordozók esetében az alvócsuklya kézenfekvő megoldás. Ráadásul, mivel fedi a baba fejét, még a nap elleni védelemben is segítség lehet, gondolhatjuk ezt. Igen ám, viszont a hordozók majd’ mindegyike (a kendőktől a csatosokig) mind tömörebb anyagból készülnek. Természetesen van légáteresztő képességük, mint minden anyagnak. Viszont a kötése, szövése, illetve a dekoranyag nem teszi lehetővé azt a szellőzést, ami a babának igazán kényelmes lenne. Mivel mindkét oldalt rögzítve, a fejre felhúzva is marad egy-egy nyílás oldalt, így nem fulladhat meg a kicsi. Viszont 30+ fokokban könnyen túlhevülést okozhat!

Az alvócsuklyák teljes felhúzása elleni érvek kivétele az egyre terjedőben lévő, hálós, szellős alvókapucni. Ezeknél az alvócsuklyája is abból a hálós anyagból készül, mint korábban leírt csatosok hátrésze. Így ez abszolút légáteresztő.

Ha pedig a hordozódon még nem ilyen a kapucni, akkor sincs minden veszve. Hajtsd fel csak a baba tarkójánál. Vagy ha nem akarsz minden forgolódáskor igazgatni, egyszerűen csavard fel a kicsi tarkójához és rögzítsd így az alvókapucnit!

Öltözködési tippek, tapasztalatok

A kánikulai melegben a társadalmi normák szerinti elfogadhatóságig lekerülnek, megrövidülnek a ruhadarabok. Ez a hordozás során is érvényes. A baba egy szál pelenkában is lehet a hordozóban. Neki kényelmesebb a kevesebb réteg, a hordozó pedig takarja a kis testét. A feje és a végtagjai ekkor védtelenek a nap ellen, így azokat érdemes egy fejet, nyakat árnyékoló vékony sapkával, végtagjait textilpelenkával, kendőszárral stb. védeni.

A napozókrémekben lévő vegyi anyagok károsíthatják hosszú távon a hordozók anyagát, így azokat érdemes kerülni. Ha mindenképp használunk hordozás közben naptejet, akkor érdemes takarni a hordozót egy vékony anyaggal, textilpelenkával.

Ugyanez érvényes, ha sós vizes strandolás után esetleg nincs mód lezuhanyozni a hordozó felvétele előtt. A sós víz, ahogy az izzadság és a nyál sem barátja a hordozók anyagainak. Persze ezek károsító hatását nem úgy
kell elképzelni, hogy egyszer hozzáér a naptejes vagy tengervizes bőrömhöz a hordozó és tönkremegy. Ha az anyagba bekerül a vegyszer, nyál, izzadság, sós víz, az hosszabb távon dolgozza szét a textilt alkotó szálakat. Így a nyári melegben egy havinál gyakoribb mosással megóvható a hordozóeszközünk.

Amit a kevesebb kényelmesebb elv mentén érdemes előre számításba vennünk, hogy a hordozóeszköz nyomot hagyhat akár a gyermek, akár a felnőtt bőrén. Hasonlóan azzal, mikor akár az ágyunkban, vagy egy kerti bútoron, padon elheveredünk, ezek a nyomok fájdalommentesek és átmenetiek. Kb. fél óra, és nyomuk se lesz. Ha zavar minket ez a jelenség, egy vékony, - lehetőleg pamut - textillel a bőr és a hordozó között kivédhető.

Ami nyáron elkerülhetetlen a táskába, az a váltás ruha. Nem csak a kicsinek, de az őt hordozó felnőttnek is.

A hőség nem egyszerűsíti meg a hordozást. De mint mindennek, ennek is megvannak a trükkjei. Ki kell tapasztalni, hogy kinek mi a kényelmes, mi válik be a számtalan trükk és praktika közül.

Ha a fentieknél konkrétabbakra van szükséged, keress bátran!

Szalainé Miklós Melinda
Hordozási tanácsadó 
www.szalmikhordozas.hu
Facebook: SzalMik Hordozás
szalmikhordozas@gmail.com
Telefon: +36 30 323 0045

- Monorimami -

 

 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Jöhet néhány adventi koszorú inspirációnak?

Még nem tudtál választani, idén milyen stílusban legyen az adventi dekoráció? Nézd meg ajánlónkat, biztos gyorsan megjön az ihleted!
Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Hangold karácsonyira az ajtódat is!

Adventi ajtóra, ablakra való ünnepi dekorációkhoz hoztunk rengeteg inspirációt a klasszikustól a rendhagyóig. Karácsonyi trendkalauzunk az ajtódíszekből, kopogtatókból nyújt alapos válogatást. Sőt, akasztókból is készültünk!
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 74. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Hogyan ünnepeljük a Márton napot gyerekekkel?

Hogyan ünnepeljük a Márton napot gyerekekkel?

A Márton nap rengeteg, izgalmas, közös program lehetőséget ígér a családoknak. Összegyűjtöttük a legjobbakat, melyeket a kicsik is élvezni fognak. Vannak kimozdulósak és együtt, otthon kuckózósak egyaránt. Lássuk!
Ugrás az oldal tetejére