Jelenlegi hely

Megfelelő partner és szülői érettség – ezek a legszükségesebbek a családalapításhoz

A megfelelő partner megtalálását és a szülői szerepre való érettséget tartják a legfontosabb feltételnek az egyetemisták a gyermekvállalásnál – derül ki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kutatásának kedden Budapesten bemutatott gyorsjelentéséből. A jelentés mögött álló kutatást 11 egyetemen végezték el, ennek során több mint 1500 kérdőívet töltöttek ki a hallgatók.

Engler Ágnes, a mozgalom kutatásvezetője a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tartott sajtótájékoztatón elmondta, 11 egyetemen több mint 1500 kérdőívet töltöttek ki a hallgatók. Ezekből az látszik, hogy az egyetemisták családcentrikusak és házasságpártiak, valamint legalább két gyereket szeretnének. A legtöbben az első gyereket 25–30 éves koruk között vállalnák.

A családalapítás legfontosabb feltételének a megfelelő partner megtalálását tartják, ezután következik a biztos munkahely, a harmadik helyen pedig a szülői szerepre való felkészültség szerepel. A megkérdezettek a negyedik helyre sorolták a saját lakást, majd a karrier és a kedvező szociális ellátások következnek, míg a saját autó az utolsó a rangsorban – ismertette a kutatásvezető.

Engler Ágnes közölte, a kérdőívben arra is kíváncsiak voltak, mi kell ahhoz, hogy a fiatalok már az egyetem alatt merjenek gyereket vállalni, a válaszadóknak ugyanis csupán két százaléka vélekedett úgy, hogy akár már a tanulmányai alatt megszülné az első gyermekét.

A megkérdezettek a leginkább hátráltató tényezők között említették, hogy nincs tartós párkapcsolatuk, mert elszigetelten érzik magukat, és nehezen tudnak ismerkedni. Véleményük szerint több közösségi helyszínre és párkapcsolatról szóló előadásokra lenne szükségük.

Trend lett a családbarátság

Skrabski Fruzsina, a mozgalom elnöke arról beszélt, hogy az 1970-es években jellemzőbb volt, hogy már az egyetem alatt szültek a nők, ám – ahogy az a felmérésükből kiderül – akkoriban még nem voltak annyira túlterheltek a hallgatók, mint jelenleg.

Ezért az egyetem alatti gyermekvállalás támogatása érdekében várhatóan még az idén kidolgoznak és a kormány elé terjesztenek majd egy programtervet – jelentette be. A sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást kötött az egyetem és a mozgalom, valamint Családbarát hely címet kapott az intézmény baba-mama szobája.

Ezzel kapcsolatban Skrabski Fruzsina azt mondta, a családbarát szemléleti egyre „trendibb” a gazdaságban, és egyre inkább felismerik a cégek és vállalatok, hogy ez a hozzáállás megbízhatóbb munkavállalókhoz és profitnövekedéshez is vezethet.

Lánczi András, a BCE rektora elmondta, az egyetemen évek óta kutatják a családokat, elsősorban közgazdasági szempontból, és folyamatban van a családpolitikai mesterképzés akkreditációja is.

Emellett intenzíven dolgoznak azon, hogy a munkahelyi légkör javításának részeként segítsék a munka, a tanulás és a család összeegyeztetését. Példaként említette, hogy hosszú idő után ismét van az egyetemen őszi és tavaszi szünet, amely egybeesik a közoktatási szünettel, így a szülők otthon tudnak maradni a gyerekekkel.

Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja kiemelte, hogy a családbarát munkahely kialakításánál nem kizárólag az anyákra koncentrálnak, és igény szerint minden kisgyermekes munkatársaknak próbálnak részmunkaidőt biztosítani.

Forrás: haromkiralyfi.hu és MTI