Jelenlegi hely

30 tipp, hogy megőrizd a testi és lelki egészségedet a járvány idején

Sokféleképpen éljük meg a világjárvány okozta bizonytalanságot. Hogyan tudnánk megerősíteni a mentális állóképességünket ebben az időszakban?

Mindannyiunkat megvisel a koronavírus járvány okozta változás: sokuknak teljesen felborult az életük, míg másoknak “csak” a korlátozásokkal kell megbirkózniuk. Egy amerikai oldal 30 tipped ad arra, hogy a lehető legkevésbé érezzük a negatív következményeit a mostani időszaknak.

1. Készíts időbeosztást: Próbálj minden napra betervezni valamit, ami nem megszokott, és tervezz legalább 30 percnyi szórakozást.

2. Testmozgás: Itt az alaklom, hogy dolgozz fizikai állapotodon. Ha elakadnál, rengeteg ingyenes edzésterv található a világhálón. (A fitneszguruk átlagosan 8948 edzéstervet tesznek közzé percenként az Instagram-on.)

3. Drasztikusan korlátozd a közösségi médiára és a különböző hírportálokra szánt időt: Maradj tájékozott anélkül, hogy beszippantana a közösségi média. Próbáld napi legfeljebb kétszer húsz percre korlátozni az erre szánt időt, és csak megbízható forrásokból származó híreket olvass.

4. Minden nap kelj ugyanabban az időpontban: Az alvás a fizikai és szellemi egészség gerince. Törekedj a napi 7-9 óra alvásra, és próbálj meg minden nap ugyanabban az időben felkelni.

5. Egyél napi 2-3 adag gyümölcsöt. Ne fogyassz túl sok cukrot: Itt az ideje, hogy megbizonyosodj arról, hogy étrended változatos és tápláló mind a fizikális és szellemi egészséged, mind az immunrendszered szempontjából.

6. Legyen egy öngondoskodó készleted: Egy meleg takaró, gyertya vagy illóolaj, forró tea vagy hideg fagyi, zene, folyóirat, Biblia.

7. Tartsd magad a tervhez: Ilyenkor könnyű kiesni a rutinból. Maradj következetes.

8. Takaríts, rendszerezz, lomtalaníts: A tiszta, rendezett tér javítja a hangulatot és a mentális egészséget.

9. Közösségek: Amennyiben a helyzet megengedi, találkozz olyan emberekkel, akikkel kölcsönösen tudjátok támogatni egymást. (A járványügyi szabályok betartásával!)

10. Készíts egy COVID bakancslistát: keress egy új receptet, amivel meglepheted a családod, olvass el egy hosszabb lélegzetvételű könyvet, fesd ki a nappalit, rendezd át a kisszobát…

11. Vedd fel a kapcsolatot egy terapeutával: Ha még soha nem próbáltad ki a tanácsadást, akkor itt a tökéletes alkalom. Szinte minden terapeuta az online térbe költözött, és rengeteg szervezet kínál online foglalkozásokat.

12. Tegyél jót valakivel: Az önkéntesség vagy a jótékony támogatás mindig javítja a szellemi egészséget. Nem kell nagy dolgokban gondolkodni. Írj egy levelet egy idős szomszédnak, vagy küldj képeslapot az elszigetelteknek.

13. Minden napra jusson legalább egy komolyabb beszélgetés: Használd ki a technológia adta lehetőségeket, és lépj kapcsolatba másokkal. Ez nemcsak COVID-19 idején fontos, hanem mindig. Folytass mély és szívhez szóló beszélgetéseket.

14. Ne állíts magad elé irreális elvárásokat: Nem egészséges, ha egyszerre 28 dolgot próbálsz elintézni. Teljesen rendben van, ha ebben a stresszel teli, globális válsághelyzetben néha lazítasz is.

15. Tervezz be egy digitális „boldog órát”, és társasjátékozz online a barátaiddal: Egy pohár bor mellett elbeszélgethetsz rég nem látott barátokkal, iskolatársakkal.

16. Írd le azokat a dolgokat, amik aggasztanak: Ha gondolatok milliói keringenek az agyadban, akkor próbálj meg naplót vezetni. Az írás az egyik leggyógyítóbb tevékenység lehet, mivel a világot úgy tudod megjeleníteni, ahogyan azt éppen tapasztalod.

17. Koncentrálj a mai napra: Emlékeztesd magad, hogy mindez csak átmeneti. Korábban is átéltél már kihívásokat, és ezen is túl leszel majd.

18. Minden nap tegyél valamit, ami jobbá teszi az életed, vagy jobbá teszi a világot, és fényképezd le: Csinálj egy albumot a telefonodon vagy a laptopodon, és amikor mélypontra kerülsz, akkor ez emlékeztessen arra, hogy mennyi jót tettél.

19. Készíts egy „Ha bajban lennék” tervet: Néha nehéz egyedül, elszigetelve másoktól, és könnyű depresszióba esni. Mély depresszió esetén az öngyilkos gondolatok sem ritkák. Legyen egy barátod, akit ebben az esetben fel tudsz keresni, akivel a járvány ellenére is el tudsz tölteni pár órát, amikor mélypontra jutsz.

20. Keresd a jót: Hiszem azt, hogy minden a javunkra válik. Még ebben az őrült helyzetben is. Talán több időt tölthetünk a családdal. Talán jobban oda tudunk figyelni az egészségünkre. 

21. Lépj kapcsolatba Istennel: Némelyek számára ez a szeretetben és együttérzésben válik nyilvánvalóvá.

22. Keress egy kreatív tevékenységet: Zene, művészet, írás, tánc. Amit a lelked súg. Nem kell megmutatnod senkinek, ha nem szeretnéd, de néha a kreativitás oly módon szabadítja fel az elmét és a szellemet, ahogy arra semmi más nem képes.

23. Tegyél fel kérdéseket az életcéloddal kapcsolatban: Gondolkodj, elmélkedj azon, hogy mi a fő célja az életednek.

24. Tervezd meg, hogy hol szeretnél lenni 3 hónap múlva, 1 év múlva, 5 év múlva, 10 év múlva: A jövőbe való tekintés segíthet, hogy túllás a jelen helyzet okozta bizonytalanságokon.

25. Találj magadnak egy lelki közösséget: Nagyon fontos, különösen most, hogy időt szánj arra, hogy felfedezd, vagy újra kapcsolatba lépj hiteddel.

26. Gyönyörködj a csillagokban, a napfelkeltében, a napnyugtában: A természet csodálatos módon helyre tudja állítani szellemi egészségünk.

27. Munkálkodj a legnagyobb álmodon: Bármi is legyen az az álom, amit eddig mélyen elrejtettél, itt az ideje elővenni és leporolni. Szánj időt arra, hogy előremozdítsd ezt az álmot.

28. Szánj időt az önfejlesztésre: Olvass. Tanulj valami újat. Hallgass meg egy jó podcast-ot.

29. Gyakorold a radikális empátiát és az önszeretetet: Ez nem az az idő, amikor a múlt hibáin kellene rágódnod. Akkor lehetsz igazán boldog, ha elkezded szeretni önmagad és a körülötted lévő világot.

30. Fókuszálj az emberekre: Ebben a válságos időszakban az emberek iránti figyelem, törődés és szeretet a legjobb, amit tehetsz.

Forrás: 777blog.hu, a recklessyalive.com alapján

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek:  „A nevetés gyógyít” témában

Nagykőrösi Filmkihívás videópályázat 16 felettieknek: „A nevetés gyógyít” témában

Pályázat típusa: Videó készítőKorosztály: 16 felettNevezési határidő: 2021. január 31.
Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Adventi kiállítás Monor főterén, ahogy még nem láthattad - nézd meg te is!

Kruchió László dekoratőr idén 13. alkalommal készítette el Adventi kiállítását, amit évről évre vár szinte az egész város. Egy mesevilágba csöppenünk a kiállítást körbejárva, lélekben is készülve a karácsonyra.A város főtere megtelik játékossággal és a várakozásra való felkészüléssel. November 29 – december 13-ig látogatható a szabadtéri kiállítás Monor központjában, a Szent István téren.
A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! avagy karácsony újrafelhasználva

A bejglin ne, de a papíron spórolhatsz! Avagy karácsony újrafelhasználva

Az ünnep kiváló alkalom arra, hogy a környezetünkért is tegyünk, sőt mindezt együtt is tehetjük a családdal, barátainkkal vagy kollégáinkkal. Kreativitással, előre tervezéssel csökkenthető az egyszer használatos dekorációk, csomagolások mennyisége. Ötletek, tippek, videók a képeslaptkészítéstől a karácsonyfáig!
Exkluzív ajándék az olvasóinak

Exkluzív ajándék az olvasóinknak

Sokat gondolkoztunk mi legyen az ajándék az olvasóinknak. Valami olyan, aminek igazán örültök, amit szívesen megosztotok, és ami nem terem minden üzletben (ugyebár a mai világban ilyen már nincs is J ) és amit Ti is tovább ajándékozhattok.
Ugrás az oldal tetejére