Jelenlegi hely

Láttad már az év legszebb magyar turistaszállását?

Egyre többen fedezik fel hazánk természeti kincseit gyalogosan vagy kerékpárosan túrázva. Az Aktív Magyarország 2020. októberében kiírt pályázatán az Év turistaszállását keresték.

Az első alkalommal megtartott szavazás a turistaszállások, a túrázás, a természetben töltött aktív pihenés népszerűsítését szolgálta.

Turistaszállások Magyarországon, felújítási program

Szerencsére egyre több, újonnan épített vagy felújított, modernizált turistaszállás található az ország különböző pontjain. Az erdei szálláshelyek sokat fejlődtek a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program segítségével. Idén több mint 50 turistaház újult vagy újul meg, a program pedig 2022 év végéig folytatódik.

A második helyezett, az orfűi Vízfő Turistaház (kép forrása: Aktív Magyarország)

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ pályázatára magánszemélyek küldhettek turistaházakat 2020. október első két hetében. A beérkező pályázatokat egy szakmai zsűri értékelte és kiválasztotta a tíz legjobb pályázatot.

Fontos elvárás volt az építmény állapota, környezetének rendezettsége, berendezésének modernsége, a konyha, fürdőszoba felszereltségének korszerűsége, illetve, hogy minél több turistaút vezessen hozzá.

Előnynek számított, ha a helyszín a gyalogos megközelítés mellett kerékpárral is elérhető, illetve ha a közelben több látnivaló található.

A legjobb 10 turistaház 2020-ban Magyarországon

A több száz beérkezett pályázat közül a zsűri a következő turistaházakat tartotta a legjobbnak, melyek közül a nyertest a szavazók választották ki.

  • Vízfő Turistaház,
  • Kistolmácsi Erdei Lak,
  • Som-hegyi Turistaház,
  • Kőhegyi Czibulka János Menedékház,
  • Kútbereki Turistaház Matracszállás és Nomád Táborhely,
  • Ágasvári Turistaház,
  • Rudolf-tanya,
  • Annafürdői Vendégház,
  • Hubertlaki Kulcsosház,
  • Károly-lak Turistaház.

A 10 legjobbnak tartott turistaház közül az Annafürdői 1924 szavazattal nyert, a második helyen a Vízfő Turistaház áll 1760, míg a harmadik helyen az Ágasvári Turistaház 1005 szavazattal került a dobogóra.

A harmadik helyezett, az Ágasvári Turistaház a Mátrában ((kép forrása: Aktív Magyarország)

Vajon milyen lehet a nyertes turistaház?

A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által működtetett Annafürdői Vendégház Tolna megyében, Szekszárdhoz közel, a Tolnai-hegyhát déli részén csodás erdei környezetben helyezkedik el. A hangulatos, vörösfenyő-rönkökön álló, akadálymentesített vendégház, illetve a vendégház mellett működő erdei iskola jelentős funkcionális bővítésen, modernizáción és minőségi fejlesztésen ment keresztül.

Az Annafürdői pihenőtó, Gulyás Attila fotója (forrás: Annafürdői Vendégház Facebook oldala)

A vendégháznak otthont adó, közel 100 hektáros, természetszerű erdőgazdálkodási módszerrel kezelt parkerdő közepén, öreg bükkfák tövében ered az Annaforrás, amely a Kőris-völgyi patakot és azon keresztül az erdővel körülvett pihenőtó természetes vízellátását biztosítja.

A forrás körüli régi épületek felújításával és a parkerdei közjóléti berendezések létrehozásával ökoturisztikai fejlesztések sora valósult meg a közelmúltban, így jött létre a Turisztikai és Természetismereti Központ, mely hamar a turisták és a kiránduló csoportok kedvelt úti céljává vált.

Nem lehet unatkozni az Annafürdői Vendégháznál: a parkerdőben horgászati lehetőség, biciklikölcsönzés, vadaspark, tanösvények, grillező- és tűzrakóhely, fából faragott és festett játszóelemekből készült játszótér, fedett étkező és szabadtéri kemence található.

Kerékpárosbarát hely, kézműves foglalkozásokat, lovas programokat, játékos vetélkedőket is tartanak turistacsoportok, gyerekes családok és egyéni látogatók számára egyaránt.

Kirándulásra bőven ad okot a közelben a Rétisasfészek kilátó, a lombkorona tanösvény, a vadaspark, az erdei pihenők, az erdei kisvendéglő. Képzett túravezetők révén természetismereti és kulturális túrákon lehet részt venni.

ADL – Debrecenimami

Forrás: turizmus.com, Annafürdői Vendégház és Erdei Iskola Facebook oldala

Az Annafürdői Vendégház közösségi tere
Az Annafürdői Vendégház négyágyas szobája
Az Annafürdői Vendégház konyhája
Az Annafürdői Vendégház
Az Annafürdői Vendégház ebédlő
Az Annafürdői Vendégház játszótér

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!
Ugrás az oldal tetejére