Jelenlegi hely

Cukkinis lecsó - egyre népszerűbb változat

Cukkinis lecsó: nálunk is egyre kedveltebb lett. Közrejátszik ebben az is, hogy mostanában nagyon sok cukkini terem a kiskertekben, a lecsóba is jut belőle.

Cukkinis lecsó készítése

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg zöldpaprika (tisztítva 0,6 kg)
  • 0,5 kg cukkini (2 db kicsi)
  • 0,5 kg paradicsom
  • 2 db közepes hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 szál bazsalikom
  • 10 dkg szalonna (vagy 1 evőkanál sertészsír)
  • 1 evőkanál piros fűszerpaprika
  • 1 db csípős paprika (nem feltétlenül szükséges)
  • 1 teáskanál só

Megjegyzések:

  • A hozzávalók arányát nem kell szigorúan betartani – nem is lehet, hiszen inkább darabra válogatjuk össze a lecsónak valót.
  • A klasszikus arány a 3:2:1 (3 rész zöldpaprika, 2 rész paradicsom, 1 rész hagyma), de ettől ízlés szerint el lehet térni, hiszen van, aki több paprikával, van, aki több paradicsommal szereti. Szóval: ahány ház, annyi szokás. A cukkini mennyiségét is lehet tetszőlegesre választani.
  • Ha nincs zöldfűszer, használj szárítottat.
  • A lecsót gazdagíthatod karikára vágott kolbásszal, debrecenivel, virslivel.

Előkészítés

  • A zöldpaprikát, paradicsomot és cukkinit, zöldfűszereket megmosod.
  • A zöldpaprika csumáját eltávolítod, karikákra vágod.
  • A paradicsomot karikákra vágod. (Ha kényes vagy rá, a szeletelés előtt mártsd egy-két percre forró vízbe és húzd le a héját.)
  • A cukkinit – ha már öregebb – meghámozod és kockákra vágod. (A zsenge cukkini héját nem kell eltávolítani, mert még színesíti is az ételt.)
  • A hagymát megtisztítod, félbe, majd félkarikákra vágod.
  • A szalonnát kockákra vágod.A zöldfűszereket felaprítod.


A cukkinis lecsó elkészítése

  • A szalonnát egy nagyobb lábasban kiolvasztod.

  • Megpárolod rajta a hagymát.

  • Ráteszed a piros fűszerpaprikát, összekevered, majd beleteszed a paradicsom harmad részét, hogy engedjen egy kis levet.

  • Ráteszed a karikákra vágott zöldpaprikát és csípős paprikát is. Lefeded és fedő alatt párolod 10 percig, hogy egy kicsit puhuljon (nehezebben fő meg, mint a paradicsom és a cukkini).

  • Hozzáadod a cukkinit és paradicsomot. Megsózod.

  • Összekevered.

  • Addig párolod (most már fedő nélkül), míg minden puha lesz). Ez hozzávetőlegesen negyed óra, de függ a zöldségek fajtájától, állapotától.
  • Ha gazdagítani szeretnéd, a karikára vágott húskészítményt a főzés vége előtt 5 perccel add az ételhez – a felaprított zöld fűszerekkel együtt.
  • Amikor minden megfelelően puha, a cukkinis lecsó elkészült.

Tálalás

Egy szelet friss kenyérrel tálalhatod – és lehet, hogy kanál kell hozzá, mert elég sok leve lesz.

 

Ha érdekel a lecsó eltevése és a cukkinis lecsó eltevése, az oldalamon találod.


Háztartás Ma: http://www.haztartas-ma.hu