Jelenlegi hely

Mit tegyek, ha lázas a gyerekem?

Mit jelez a láz? Mikor és hogyan kell lázat mérni és csillapítani? Tévhitek és hasznos tanácsok.

Gyermekkorban a láz gyakori kísérője az aktuálisan zajló betegségnek, de annak nem oka, csupán teljesen ártalmatlan tünete. Az immunrendszer magasabb hőmérsékleten hatékonyabban tud küzdeni a behatoló vírusok és baktériumok ellen, ezért a láz sokkal inkább egy hasznos szövetséges és nem legyőzendő ellenfél!

A köztudatban élő pánik a láz lehetséges káros hatásaival kapcsolatban teljesen alaptalan és indokolatlan, egyébként egészséges gyermek esetében a láznak semmilyen káros hatása nincs, ezért azt rutinszerűen csillapítani nem szükséges.

A 37-38 C közötti érték hőemelkedést, a 38 C fölötti testhő jelent lázat, de fontos tudni, hogy az újszülöttek és csecsemők testhőmérséklete normál élettani körülmények között is kicsivel magasabb, akár 37,5 C-ig normálisnak tekinthető.

Mikor és hogyan kell lázat mérni?

Gyermekkorban gyakran előfordul, hogy a betegségek első igazi tünete a láz megjelenése. A testhőmérséklet hirtelen és váratlanul is felszökhet, a pár órával korábban még teljesen egészségesnek tűnő gyermeknél. A szülők gyanúját ilyenkor gyakran a gyermek bőrének meleg tapintata keltheti fel elsőként.

Fontos, hogy ilyen esetben nem célszerű a szubjektív érzetre hagyatkozni. A tapintással érzékelt testhő relatív, félrevezető lehet, ilyenkor eszközös lázméréssel kell ellenőrizni a testhőmérsékletet. Erre legalkalmasabbak a digitális hőmérők, gyermekek esetén célszerű puha, hajlítható végű változatot vásárolni, ez nem nyom annyira és könnyebb vele a mérés.

A fülhőmérők speciálisan kialakított eszközök, a digitális hőmérők nem alkalmasak fülben történő mérésre, használatuk akár balesetveszélyes is lehet. A fülben történő testhőmérséklet mérés megfelelő minőségű eszköz esetén gyors és pontos, de használatuk helyes technikáját meg kell tanulni. Nagy mennyiségű fülzsír vagy középfül gyulladás esetén tévesen magas eredményt adhat.

A különböző homlokhőmérő tapaszok és hőmérő cumik használata csábítóan könnyű és kényelmes megoldásnak tűnik, de ezek az eszközök rendkívül pontatlanok és megbízhatatlanok, alkalmazásuk egyáltalán nem javasolt.

A testhőmérséklet mérésének helyével kapcsolatban a magyarországi ajánlás és a hagyományos gyakorlat egyaránt 1 éves kor alatt a végbélben, 1 és 3 éves kor között végbélben vagy hónaljban, 1 éves kor felett pedig a hónaljban történő mérést javasolja. Ha a végbélben történő mérés csecsemőknél bármilyen okból kivitelezhetetlen, nyugodtan lehet az ő esetükben is hónaljban mérni a testhőt.

Fontos tudni azonban, hogy a végbélben és a fülben mért érték úgynevezett centrális hőmérséklet, ebből 0,5 C fokot még le kell vonni. Ez azt jelenti, hogy a végbélben, fülben mért 38 C valójában tehát még nem láz, csak hőemelkedés.

A lázat nem érdemes óránként vagy még gyakrabban megszállottan méregetni, ezzel a szülő csak a gyermeknek okoz kellemeten perceket és saját magának felesleges frusztrációt. A láz mértéke valójában nincs összefüggésben a betegség súlyosságával, elég a nap folyamán 2-3 alkalommal ellenőrizni a testhőmérsékletet, esetleg lázcsillapító gyógyszer beadását követően 1-1,5 óra múlva.

 Az alvó gyermeket nem szabad pusztán lázmérés vagy lázcsillapítás miatt felébreszteni.

Mi a teendő láz esetén?

Az érvényben lévő gyermekgyógyászati ajánlás szerint a lázat nem szükséges rutinszerűen csillapítani, de néhány dologra érdemes figyelni. A lázas gyermek az izzadás által az átlagosnál több folyadékot veszít, ezért fontos a gondos és rendszeres folyadékpótlás. Érdemes gyakrabban kis mennyiségű vízzel vagy teával kínálni, nagyobb mennyiség egyszeri itatása beteg gyermeknél akát hányást is provokálhat.

Az étvágytalanság gyakori kísérője a láznak, emiatt nem kell különösebben aggódni. Láz esetén nem kötelező az ágynyugalom, de legyen lehetőség a több pihenésre, alvásra. A szervezet hatékony hőleadása érdekében kerülni kell a vastag paplant, takarót, elegendő a gyermekre könnyű, laza ruházatot adni és szükség esetén csak egy vékony lepedővel betakarni.

Amennyiben a láz meghaladja a 38,5 C-ot és a gyermek rossz közérzetre panaszkodik, bágyadt, elesett, esetleg fájdalmai vannak az elsőként választandó módszer a gyógyszeres lázcsillapítás. Sokfajta készítményből lehet választani, de fontos, hogy a különböző hatóanyagú gyógyszereket nem ajánlott felváltva adni.

Gyakori tévhit, hogy a szülők a gyógyszertől a teljes láztalanságot várják, pedig az legtöbb esetben csak csökkenti a lázat 0,5-1 C fokkal. Ezt már jó eredménynek kell tekinteni. Természetes jelenség továbbá, hogy a gyógyszer hatásidejének lejártával, vagy akár már néhány órával korábban a láz vissztér a kiinduló pontra, vagy akár magasabb értékre is szökhet.

Ez pusztán annyit jelent, hogy az immunrendszer küzd a szervezetbe jutó kórokozók ellen, a gyógyulás kezdetével a láz is magától enyhülni fog. A lázcsillapító készítmények nem a betegséget gyógyítják, mindössze átmeneti tüneti kezelést nyújtanak, a komfortérzet és a közérzet javítására szolgálnak.

Fontos kiemelni, hogy a korszerű ajánlások kifejezetten tiltják a fizikális lázcsillapítás (borogatás, hűtőfüdő) minden formáját. Rendkívül kellemetlen élmény a gyermek számára, fölösleges streszt okoz és hosszú távon a várttal ellenkező hatást eredményez, rövid csökkenés után a láz sokszor a kiindulási értéknél magasbb hőmérsékleten tér vissza.

A lázgörcs

Kutatások már jó néhány éve bizonyították, hogy a kisgyermekkorban jelentkező “lázgörcs” valójában nem mutat összefüggést a testhőmérséklet aktuális magasságával. Az esetek többségében szövődmény és maradandó károsodás nélkül lezajló görcsállapot hátterében valójában a szervezet fertőzésre adott válaszából eredő biokémiai és élettani folyamatok állnak, melyekre a testhőmérséklet változása (lázcsillapítás) nincs hatással, valójában egy ijesztő, de jóindalatú jelenségről van szó.

Ez a tudományos tény sajnos továbbra sem eléggé ismert széleskörben, és még maguk a háziorvosok is gyakran javasolják korábban lázgörcsön átesett gyermeknél az agresszív lázcsillapítást akár már hőemelkedés esetén is.

Fontos tudni, hogy a “lázgörcs” általában a betegség első napján, kezdeti szakaszában, a láz felszálló ágán jelentkezik, akár enyhe hőemelkedés mellett is, de azzal nincs összefüggésben, lázcsillapítással nem előzhető meg és nem kezelhető!

Mikor kell orvoshoz fordulni?

  • 3 hónaposnál fiatalabb csecsemő 38 C-ot meghaladó testhőmérséklettel
  • 3-6 hónapos csecsemő 39 C-ot meghaladó testhőmérséklettel
  • a láz 3-4 napja folyamatosan fennáll, vagy több napos láztalan periódus után a gyermek újra lázas lesz
  • a gyermek állapota rosszabbodik és hány/hasmenése van, a szokásosnál jóval kevesebb folyadékot fogyaszt
  • vígasztalhatatlanul sír
  • nehezn kap levegőt, fullad
  • a gyermek görcsöl
  • a gyermek aluszékonysága fokozódik, vagy nehezen ébreszthető, ébresztés után újra és újra azonnal visszaalszik
  • törzsén, végtagjain pontszerű, vagy nagyobb foltszerű bevérzések jelennek meg, melyek nyomásra nem halványulnak el (üvegpohár teszt)

Útravaló

A láz az immunrendszer természetes reakciója a szervezetbe jutott kórokózók elleni harcban, segíti a gyógyulást. Egyébként egészséges gyermeknél semmilyen káros vagy veszélyes következménye nincs, ezért nem kell félni tőle, nem szükséges rutinszerűen csillapítani.

Ha a gyermek közérzete rossz kaphat láz és fájdalomcsillapító gyógyszert, de ettől nem szabad azonnali gyógyulást várni.

2-3 napig tartó láz és enyhe kísérőtünetek esetén legfeljebb háziorvosi vizsgálat javasolt, a láz önmagában nem sürgősségi kórkép nem indokolja az ügyeleti ellátást és a mentőhívást!         

Irodalom:
Evaluation and management of fever in the neonate and young infant (younger than three months of age) - UpToDate.com
Feverish illness in children: assessment and initial management in children younger than 5 years, Clinical Guideline May 2007 NICE ( National Institute for Health and Clinical Excellence, UK)
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium protokolja lázas gyermekek ellátásáról, EÜ Közlöny 2011:7. 1311-1317 (2011. márc. 29.)
Sullivan J.E., Farrar H.C., Fever and Antipyretic Use in Children - American Academy of Pediatrics, PEDIATRICS March 2011, volume 127/ issue 3

Szerző: Zsuppán Fabiola
a Babasegély Szolgálat felkérésére

www.babasegely.com

Miskolcimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 23.

Nem hosszú idő 2 hónap. Tényleg nem. Mégis mennyi mindent megváltoztatott. Mi is mennyit változtunk.
Ugrás az oldal tetejére