Jelenlegi hely

Megelőzhetőek a tavaszi gyermekbalesetek

Védőfelszerelések beszerzése, a szabályok átbeszélése – ezek a legfontosabb szülői feladatok tavasszal a gyermekbalesetek megelőzése érdekében. Kőnig Róbert gyermeksebész szakorvos, gyermektraumatológus az alábbi interjúban azt is hangsúlyozta, hogy a gyermek a szülő példáját követi.                         

Itt a tavasz, megérkezett a jó idő. Ez a baleseti osztály életében is jelent némi változást?

Jelent bizony, megnő a balesetek száma. A tavasz kezdetekor jelentős ugrás tapasztalható a gyermeksérülések számában, négyszereződik, ötszöröződik a gyermektraumatológiák forgalma. Ennek részben a jó idő az oka, másrészt az, hogy a gyermekek elfelejtik, hogyan is vigyázzanak magukra. Azok a rutinok, amelyek tavaly ősszel még bennük voltak, télen kikoptak.

Ezért is nagyon fontos, hogy a szabályokat újból le kell fektetni. Azt látom, hogy a négyéves kor alatti gyermekek többsége fejsérüléssel érkezik hozzánk, ők még nem tudnak jól esni, hiszen magasabban van a súlypontjuk. Az idősebb korosztály már kiteszi a kezét eséskor, így csillapítva az ütést. Ennek viszont az az ára, hogy könnyebben szenvednek el csukló- vagy felsővégtagtörést.

Sok család ül biciklire. Fontos, vagy elhanyagolható a védőfelszerelés használata?

Akár profi, akár hobbi sportolásra, játékra gondolunk, nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelés. Nem véletlen, hogy külön sisakot fejlesztettek ki a biciklizéshez, és egészen más formájút kell használni például a falmászáshoz. Ugyanez igaz a cipőkre is. Nem győzöm hangsúlyozni: a gyermekek utánoznak.

A szülő hiába követeli meg a gyermektől a védőfelszerelés használatát, ha ő maga nem hordja. Egyszerű a képlet: példát kell mutatni.

Ha megtörténik a baj, milyen általános tudnivalókra készüljenek a szülők?

A gyermekek még fejlődnek, sokkal rugalmasabb a vázszerkezetük, mint egy felnőttnek. Az esésből, ütésből érkező energia inkább hajlásokat, és kevésbé töréseket okoz. Arra is fontos felhívni a figyelmet, hogy bármilyen fájdalommal járó sérülésnek előbb meg kell gyógyulnia, utána jöhet az újabb terhelés.

Ha valami fáj, pihentetni kell. Ha ez nem történik meg, rosszabb lesz a teljesítmény, hosszabb a gyógyulás. Ilyenkor a sportot abba kell hagyni, a fájó testrészt pihentetni kell, felpolcolni és hűteni, kompressziós pólyát, vagyis fáslit helyezni a duzzanatra. Ha három nap alatt nem javul a gyermek állapota, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ilyenkor a sportoláshoz is kedvet kapnak a gyermekek. Mire figyeljenek a szülők?

Amikor sportot választanak, olyat keressenek, amelyik megfelel a gyermek testalkatának. Kevésbé fontos szempont, hogy anya, apa mit szeretne, vagy szeretett volna űzni régen.

Kitől kérhet segítséget a szülő?

A házi gyermekorvostól, sportorvostól, vagy akár a kiszemelt sportág edzőjétől. De bárhogy is döntenek, mindenképpen egy egészségügyi felméréssel érdemes kezdeni az aktív sportolást. A nagyobb sportklubokban ez alapkövetelmény.

A testnevelés órán a túlsúlyos gyermekeknek pontosan annyit kell futniuk, mint vékony, külön sportra járó társaiknak. És kötélmászásból, szekrényugrásból sem kapnak könnyítést. Ez így helyes?

Igen. Egy fejlődő szervezetnek a testnevelés óra feladatai nem jelentenek olyan extra igénybevételt, amelyek miatt külön vizsgálatra lenne szükség. De egyébként is van rendszeres védőnői, illetve iskolaorvosi vizsgálat. Az ezen felüli orvosi ellenőrzés nem a kondíció fenntartásához szükséges mozgásnál, hanem a komolyabb sportnál fontos.

Amikor sportolni kezd a gyermek, a heti egy-két napos elfoglaltság után gyorsan mindennapossá és kötelezővé válik a különóra. Jó, ha hagyják ezt a szülők?

Alkatfüggő. Van olyan gyermek, akinek nem árt a mindennapos terhelés, más nem bírja. És persze az is fontos, hogy a gyermek mit szeretne. De tény, kezdetben heti egy-két alkalomnál több edzésnapot nem szabad engedni, fontos a fokozatosság elve.

Merjünk beleavatkozni az edző utasításaiba?

Nagyon fontos a jó edző. Nem mindegy, milyen személyiségű emberre bízzuk a gyermekünket. Ő ugyanis az az ember, aki a legnagyobb hatással lesz a gyermekre, ha a sportról van szó, az edző véleményére sok esetben jobban adnak a gyermekek, mint a szülőére vagy a tanáréra.

Már csak ezért is beszélgessünk az edzővel, hallgassuk meg a véleményét, de mondjuk el mi is, hogy mit szeretnénk. Mindezt természetesen úgy, hogy a gyermek is ott van. Az edzőt arra kell kérni, követelje meg, hogy mindent, amit megoszt vele a gyermek, azt a szülőnek is mondja el. A fájdalmat, sérülést, mindent. Nem lehetnek titkok. Ez egy dupla védelem.

Versenyszerű sportnál a sérülésveszély fokozott. Mit tehetnek a szülők ennek elkerülése érdekében?

Nagyon fontos a megfelelő minőségű és méretű sportfelszerelés. A gyermekek nőnek, nem biztos, hogy jó a tavalyi ruha, cipő. A megfelelő felszerelésről is egyeztetni kell az edzővel. A körültekintés, megelőzés a mindennapi mozgásnál, és a sportolásnál is fontos.

Forrás: csalad.hu